Apple in Amazon v tožbi za ime app store

Matej Huš

22. maj 2011 ob 10:50:33

Ko je Amazon marca letos predstavil svojo spletno trgovino za aplikacije in jo poimenoval Amazon Appstore for Android, Apple ni tratil časa. Hitro so vložili tožbo zoper Amazon, češ da Amazon krši Applovo blagovno znamko, za katero se je Apple prijavil že leta 2008 takoj po izidu iPhona 3G. To ni bil prvi primer, saj je Microsoft že januarja letos na Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke naslovil zahtevo, da se Applu blagovna znamka App Store Applu ne podeli (Microsoft se je vmes pritožil tudi zaradi premajhne pisave).

Amazon se je konec aprila na Applovo tožbo odzval v predvidljivem tonu. Dejali so, da je app store generičen termin, sestavljen iz angleških besed app (okrajšava za aplikacijo) in store (trgovina). Označuje trgovino za aplikacije. Dodatno strelivo je Amazonu priskrbel kar Steve Jobs sam, saj je lani oktobra dejal, da je "Applov App Store najenostavnejši za uporabo in največji app store na svetu."

Ta teden je v tožbi odgovoril Apple, ki je vse argumente Amazona zavrnil. Apple vztraja, da app store ne more biti generični termin, čeprav sta njegovi sestavini obči imeni.

Apple denies that, based on their common meaning, the words “app store” together denote a store for apps.

Tako je glavno vprašanje, o katerem bo odločali sodišče, ali sta Amazonov Appstore in Applov App Store app stora (z malo začetnico) ali ne. Če sta, potem je Applov ugovor neutemeljen, sicer pa se bo morala Amazonova trgovina preimenovati, Apple pa bo dobil odškodnino.