IAB proti novim vrhnjim domenam

Matej Huš

15. avg 2011 ob 18:30:35

ICANN je junija na vrhunskem srečanju v Singapurju izglasoval spremembo sistema vrhnjih domen, po kateri se bo trenutno število 22 generičnih vrhnjih domen razširilo na nepregledno množico. Prihodnje leto bo namreč mogoče registrirati karkoli kot vrhnjo domeno. Kot je bilo pričakovati, so bila mnenja o novosti deljena (Esther Dyson, prva predsednica ICANN-a, je proti domenam, ker kvarijo in drobijo domenski prostor na internetu brez potrebe), a ker jo je ICANN potrdil s 13 glasovi za in le enim proti ob dveh vzdržanih, se bo verjetno zgodila.

Verjetno pravimo zato, ker je IAB (Internet Advertising Bureau) na ICANN uradno naslovil pritožbo. IAB pravi, da bo sprememba povzročila izjemno visoke stroške oglaševalcem in založnikom (nova vrhnja domena stane 185.000 dolarjev), hkrati pa bo kar klicala k izsiljevanju podjetij za domene, če jih bodo pred njimi registrirali preprodajalci (to naj bi preprečilo obdobje sončnega vzhoda, a vseh zlorab ne bo mogoče preprečiti). Tako imenovani cybersquatting je namreč že sedaj velik problem.

Izvršni direktor IAB Randall Rothenberg svari, da so novost sprejeli na najvišjem nivoju, ne da bi se o tem s komerkoli posvetovali. Očita jim sprejetje novih pravil brez izvedbe študije o vplivu na gospodarstvo in brez posvetovanj z lastniki podjetij, na katera bo sprememba najbolj vplivala. Dodaja, da je ekosistem interneta že tako krhek in ga tako agresivne spremembe lahko pahnejo iz ravnotežja.

Pričakovati sicer ni, da bi ICANN spremenil svoje mnenje in upošteval IAB. Celo ko je domenam .xxx nasprotoval GAC (Governmental Advisory Committee), ki ga je ICANN v preteklosti upošteval, so namreč jasno povedali, da se na pripombe ne bodo ozirali, medtem ko je trenutna sprememba neprimerno večja. Vse kaže, da bo od novembra 2013 internet podoben pragozdu še bolj, kot je doslej.