Chrome 14 beta na voljo

Mandi

14. avg 2011 ob 09:26:26

Za brskalnik Chrome, ki ga zdaj uporablja že vsak peti uporabnik interneta, je od sinoči v beta kanalu na voljo že različica 14. Za videti ni veliko novega, so pa zato spremembe pod pokrovom toliko večje.

Predvsem bo brskanje s štirinajstico bolj varno. Pri vzpostavljanju https povezave se bo domena najprej razrešila s protokolom DNSSEC, kar bo preprečilo štose z /etc/hosts oz. lažnivimi DNS strežniki na lokalnem omrežju. Dalje, morebitne javascript skripte, ki so vključene znotraj https strani, vendar izvirajo z nezavarovane http domene, bodo po novem blokirane (razen, če bo brskalnik pognan s stikalom --allow-running-insecure-content, kar bo verjetno pomembno v določenih okoljih). Istočasno so poskrbeli še za dodatno zaščito pri nameščanju aplikacij z Chrome Web Stora.

Za razvijalce vtičnikov je pomembna nova knjižnica Pepper, ki omogoča pisanje vtičnikov kar v C in C++. Pognani bodo v dvojnem peskovniku (sandbox), s čimer bo onemogočeno mahiniranje s pisanjem po disku in podobno, dovoljen pa jim do dostop do vseh elementov na strani, vključno z javascipt kodo. V prihodnjih mesecih si tako lahko obetamo še več hitrih in stabilnih pluginov.

Mac uporabniki bodo verjetno veseli podpore za OSX Lion.

Zadnja novost je poseben vmesnik za zvok Web Audio API s podporo za natančno krmiljenje, sintezo in mešanje zvoka. V kombinaciji s Canvas ali WebGL tehnologijo bo mogoče pripraviti precej realistične igrice, beatboxe ali vsaj winamp 2 (!) lookalike z vsemi pritiklinami, vključno z vizualizacijami. Na voljo je že kar lepa zbirka primerov.

Točni datum izida še ni znan.