Google Tone omogoča glasno pogovarjanje brskalnikov

Matej Huš

22. maj 2015 ob 09:16:28

Če se lahko pogovarjamo ljudje, zakaj se ne bi mogli tudi računalniki, so se vprašali v Googlu in pripravili vtičnik Tone za Chrome, ki poskrbi prav za to. Gre za eksperimentalni kos kode, ki omogoča prenos podatka o URL-naslovu z zvokom.

Za uporabo potrebujemo zgolj zvočnike in mikrofon ter seveda nameščen Chrome. Po namestitvi vtičnika dobi brskalnik dodaten gumb. Ko kliknemo nanj, računalnik v človek slišnih frekvencah pošlje informacijo o naslovu spletne strani. Če sosednji računalnik z enako opremo tedaj posluša, se bo ponudil, da odpre to isto stran. S tem želi Google poenostaviti deljenje informacij med napravami. Recimo, da na prenosnem telefonu pregledujemo neko stran, pa bi jo raje v večjem formatu pogledali na računalniku - ni problema. Prenos gre v celoti kot zvok prek zraka, torej napravi ne potrebujeta nobene povezave in komunikacije. Prav tako je nezaščiten (cleartext), zato ni primeren za pošiljanje zaupnih naslovov.

Izvedba je sveža, ideja sama pa niti ne. Nekaj podobnega zna tudi program Chirp, ki lahko pošilja karkoli. Google je za zdaj svoj vtičnik namenoma omejil na URL-je. Pred poldrugim letom pa smo brali celo o virusu, ki naj bi se širil na podoben način, a na koncu navedb neodvisnim raziskovalcem ni uspelo potrditi. Prenos podatkov z zvokom po zraku je neučinkovit in počasen, a včasih najbolj enostaven in priročen, kar odtehta. Navsezadnje je Radio Študent že pred tremi desetletji kar po radijskih valovih razpečeval programe za Spectruma.