Osebni računalnik IBM PC star 30 let

Matej Huš

13. avg 2011 ob 17:57:00

Pred 30 leti, 12. avgusta 1981, je izšel računalnik IBM 5150. Čeprav ni šlo za prvi osebni računalnik, je njegov izid pomemben mejnik v razvoju računalništva. Poganjal ga je Intelov procesor i8088, ki tekel s tedaj neverjetnimi 4,77 MHz, na njem pa je tekel Microsoft DOS, ker je predsednik Digital Researcha pustil IBM na cedilu in se z njimi ni sestal o uporabi njihovega operacijskega sistema CP/M. Izkazalo se je, da je bila to najbolj neumna odločitev v njegovem življenju, IBM PC pa najbolj prelomni med vsemi računalniki dotlej.

Intel je tedaj res uvedel pomembni novosti, ki sta bili modularnost in možnost pisanja programov zanj s strani tretjih proizvajalcev, a niso pričakovali, da bodo prodali več kot kakšnih 100.000 primerkov računalnika. Zgodilo pa se je nekaj neverjetnega - PC je postal sinonim za osebne računalnike na arhitekturi x86, ki so bili nazaj združljivi z Intelovim 80386 (k temu je pripomogla tudi licenca, ki jo je moral Intel vrniti). Ukazi so se nadgrajevali, tehnologija se je prilagajala, a revolucije ni bilo. Današnji PC-ji so rezultat dolge evolucije od IBM PC naprej.

IBM je samo v prvem letu prodal več kot 200 tisoč enot IBM 5051, čeprav je najbolj oskubljena verzija stala 1565 dolarjev (okrog 2500 današnjih evrov). IBM PC je bil prvi računalnik, ki je začel postavljati novo paradigmo, v katero je verjel Microsoft. Trdno so bili prepričani, da je prihodnost v računalniku na vsaki pisalni mizi, kar lahko dosežemo le s pocenitvijo tehnologije. Danes se več osebnih računalnikov proda vsak dan, resničnost pa je šla še naprej. Računalnikov je danes več kot pisalnih miz.