Google ukinja izobraževalni program App Inventor

Mandi

11. avg 2011 ob 12:58:01

Googlov novi/stari izvršni direktor Larry Page nadaljuje s krčenjem manj pomembnih storitev; po Google Video in Labs mislijo do konca leta zapreti tudi malo manj znani App Inventor (AI), ki je bil zamišljen kot platforma za učence osnovnih in srednjih šol. Omogoča razvoj še kar zmogljivih Android aplikacij kar v spletnem brskalniku in brez posebnega znanja programiranja. Številne šole v ZDA in tudi širše so jo zato vključile v svoj pouk informatike in so zdaj izrazito žalostne, da je ne bo več.

Po načrtih naj bi učenci z njim izdelali predvsem preproste izvedbe igric kot so vislice ali štiri v vrsto, vendar je po predstavitve jeseni leta 2009 hitro postal popularen in močno presegel obete. V Singapurju so tako organizirali medšolski raziskovalni program za razvoj android aplikacij, v New Yorku pa poseben natečaj za punce. Mnogi učitelji so se vpisali na namenski google map in pomagali pri promociji.

Google je sicer obljubil, da bodo izvorno kodo izdali pod odprtokodno licenco, vendar to ne reši veliko, saj bodo učitelji zdaj primorani celotno okolje postaviti na svojih strežnikih, kar je precej več dela. Isti problem bi utegnil nastati tudi na širšem nivoju, če bi Google recimo izračunal, da se jim ponujanje Google docs več ne splača in bi jih ugasnil. Ali začel zaračunavati za vsak Gmail račun.