Bolgarija bo naročala le še odprtokodne programe

Matej Huš

6. jul 2016 ob 07:52:45

Bolgarija je sprejela spremembe zakona o upravljanju z elektronskimi storitvami, ki v novem 58.a členu določa, da mora biti vsa programska oprema, ki jo bodo na razpisih izbrani izvajalci razvili za javni sektor, odprtokodna in predana v javni repozitorij. Bozhidar Bozhanov, svetovalec pomočnika premierja, pojasnjuje, da to ne pomeni, da bo Bolgarija zahtevala izvorno kodo Windows ali v celoti migrirala na Linux.

Obstoječe rešitve se bodo še vedno lahko prodajale v običajni obliki. Kadar pa bo zunanji izvajalec razvil programsko opremo posebej za javni sektor, npr. kak računovodski program ali sistem za upravljanje zalog, bo moral izvorno kodo, baze in dizajn izdati pod odprtokodno licenco, da jo bo lahko pregledal in uporabljal kdorkoli. To je pravzaprav logično, saj so jo plačali vsi davkoplačevalci. V ta namen bodo v Bolgariji postavili javni repozitorij, ki bo podoben Githubu in mogoče celo sinhroniziran tja, kamor se bo koda stekala.

Na ta način se bodo izognili tudi priklepanju na ponudnika (vendor lock-in), saj bo - vsaj v teoriji - programsko kodo lahko vzdrževal kdorkoli. Nekateri strokovnjaki sicer svarijo, da je bolgarski ukrep pavšalen in prestrog, saj nekatere kode iz objektivnih razlogov ni mogoče izdati pod odprtokodno licenco, zato bo zanimivo videti, kako se bo bolgarska rešitev obnesla v praksi.