Bodo Ultrabooki predragi?

Primož Resman

4. avg 2011 ob 15:31:48

Intel je na letošnjem Computexu, ki se tradicionalno dogaja v začetku junija v Tajvanu, predstavil nov razred prenosnikov, poimenovan Ultrabook. Ni šlo le za določene lastnosti prenosnika, saj so napovedali namero o registraciji blagovne znamke, s čimer bi Ultrabook postal novi Centrino, oznak pa bi bili tako seveda deležni le prenosniki, opremljeni z Intelovimi komponentami. Obljube so se slišale božansko, saj naj bi šlo za relativno majhne (od 11 do 13, morda do 15 palcev diagonale zaslona), tanke in lahke prenosnike, ki ne bi varčevali z zmogljivostjo, niti ne bi varčevali z avtonomijo, za še večjo odzivnost naj bi vsebovali pogone SSD, vse skupaj pa naj bi stalo od 1000 ameriških dolarjev naprej. To naj bi sprva omogočili sicer res zmogljivi in dokaj varčni procesorji Sandy Bridge, a platforma naj bi še neprimerno bolj zaživela z naslednjimi zmogljivejšimi in še varčnejšimi generacijami procesorjev. Za 2012 je Intel celo načrtoval, da bodo Ultrabooki predstavljali kar 40 % vseh prodanih prenosnikov.

Napovedi so bile verjetno nekoliko preuranjene, saj so se že pred časom na spletu pojavile napovedi, da takšnih lastnosti (tankost, lahkost, dolga avtonomija, zmogljivost IN nizka cena) ne bo mogoče zapakirati v paket, vreden okrog 1000 dolarjev. Posledično naj bi pri tej ceni računalniki izgubili pogone SSD, nekateri pa bi lahko uporabljali tudi manj zmogljive procesorje. To so zdaj potrdili tajvanski proizvajalci računalnikov, ki so povedali, da cene okrog 1000 dolarjev ne bodo dosegljive, razen če Intel spusti nabavne cene svojih komponent, katerih delež končne cene prenosnika naj bi znašal kar eno tretjino.

Razlog za željo po ceni dolarskega tisočaka se skriva v MacBook Airu, ki je na nek način pilotni projekt Ultrabookov, saj ima vse naštete lastnosti. V zadnji reinkarnaciji vsebuje procesorje Sandy Bridge, je tanek in izdelan kakovostno (iz aluminija), avtonomija v najslabših primerih z lahko uporabo (brskanje po spletu in podobno) preseže 4 ure tudi na osnovnem, 11-palčnem modelu (13-palčnik ima mnogo večjo baterijo), seveda pa Apple osnovnega 11-palčnika prodaja za 1000 dolarjev. Ta je sicer opremljen z vsega 2 GB delovnega pomnilnika, kar je mogoče nadgraditi na 4 GB, kolikor znaša količina delovnega pomnilnika na vseh ostalih modelih. Na slednjih je mogoče nadgraditi še procesor (namesto 1,6 v 11 oz. 1,7 GHz v 13-palčniku je v oba mogoče vgraditi 1,8 GHz Sandy Bridge procesor), najdražja konfiguracija pa na koncu stane 1700 ameriških dolarjev.

Ampak vseeno, Apple je neprimerno dražji od PC-jev!!!