Objavljanje posnetkov aretacije na Floridi dobičkonosen posel

Matej Huš

3. avg 2011 ob 12:13:21

Na Floridi imajo zanimiv zakon, ki določa, da so posnetki oseb po aretaciji (mug shot) javno dostopni. Sicer niso zbrani na enem samem mestu, ampak so raztreseni po spletnih straneh posameznih uradov in policijskih postaj, a z malo truda in iznajdljivosti se jih da poiskati. In ker so informacije moč, se je 32-letni Rob Wiggen po prihodu iz zapora leta 2007 domislil ideje, kako to dobičkonosno izkoristiti. Postavil je stran florida.arrests.org, kjer so vsi zbrani posnetki javno objavljeni. Stran je rangirana precej visoko tudi v Googlovih algoritmih, tako da se osebe na strani hitro najde pri iskanju njihovega imena po Googlu, poroča Wired.

Wiggen pravi, da ne počne nič nezakonitega. Zbira prosto dostopne informacije in jih objavlja na internetu. Denar si služi z Google AdSense in oglasi za odvetnike. Dnevno dobi sicer po sto pisem razjarjenih aretirancev (tam se v ZDA znajdete tudi za vožnjo pod vplivom alkohola), a to ga ne moti.

Kogar moti, da se njegovi ime pojavlja med kriminalci, pa lahko z malo truda na spletu najde strani, kot so RemoveSlander. Konkretno ta za plačilo 400 dolarjev obljublja odstranitev posnetka in očiščenje Googlovih iskalnih rezultatov. Pokazalo se je, da se to resnično zgodi - in celo zelo hitro. Odgovorom na vprašanje, za kaj RemoveSlander porabi 400 dolarjev, so se izmikali. Dejali so le, da gre za zapleten pravni postopek, ki pač stane. Izkazalo se je, da je resnica enostavnejša. Wiggen je izdelal skripto, ki omogoča avtomatično in takojšnjo odstranitev poljubnega posnetka, ko se na njegov PayPalov račun nateče 9,95 dolarja. Za odstranitev iz Googlovega indeksa pa računa 19,90 dolarja. Kaj stori RemoveSlander s preostankom, ni jasno. To ni edina tovrstna stran, saj enako počne tudi RemoveArrest za 130 dolarjev in še kakšna bi se našla.

Odvetnik David Haenel zato svojim strankam svetuje, da se ob razpisani tiralici predajo policiji v šerifovem uradu, ki ima majhno število aretacij in jih po možnosti niti ne objavlja na spletu. Tako imajo najmanj možnosti, da morski psi njihov posnetek izbrskajo. Kdor pa te sreče ni imel, mu Haenel ponuja odstranitev posnetka prek svoje strani hidemymugshot.com za 1250 dolarjev. Kako to stori, ni želel razkriti.

Od transparentnosti se zvrti.