Delež Windows XP padel pod 50 odstotkov

Matej Huš

2. avg 2011 ob 20:32:52

Julijska statistika podjetja Net Applications, ki spremlja rabo brskalnikov in operacijskih sistemov na računalnikih po svetu, ki imajo dostop do interneta, kaže, da je desetletje star Windows XP končno izgubil absolutni primat. Njegov tržni delež je upadel tik pod psihološko mejo 50 odstotkov na 49,8 odstotka.

Skupno imajo razne različice Windows še vedno trdno v rokah vodstvo, saj obvladujejo skoraj 88 odstotkov trga. Vista je nameščena na 9,24 odstotka računalnikov, Windows 7 pa je pridobil 28,87 odstotka trga. Na drugem mestu so s 5,59 odstotka uporabniki Mac OS X, Linux pa je nabral skoraj en odstotek (0,98 odstotka). V zadnjem mesecu se je tržni delež Windows 7 povečal za 0,74 odstotne točke, Vista je izgubila 0,28 odstotne točke, XP pa kar 1,19 odstotne točke. Polovica jih je nadgradila na Windows 7, ostali pa so večinoma prebegnili v Mac OS X.
Rezultati drugih podjetij kažejo nekoliko drugačne številke. StatCounter je že januarja oznanil preboj meje 50 odstotkov in trenutno delež Windows XP ocenjuje na 43,9 odstotka. Razlika je posledica v vzorcu, saj StatCounter bolj upošteva zahodne računalnike in podatkov ne uteži glede na število vseh računalnikov v državi (s tem je na primer Kitajska podcenjena, ker ima veliko računalnikov, a jih je le malo povezanih na internet).