Android 2.3 prispel za HTC Desire

Primož Resman

2. avg 2011 ob 08:51:51

Kalvarije za uporabnike HTC-jevega mobilnika Desire, 3,7-palčneža s pol gigabajta pomnilnika in gigahertčnim procesorjem, so končno pri koncu, če govorimo o nadgradnji na najnovejšo izdajo Androida, 2.3 oz. Gingerbread. Google je to različico predstavil že z Nexus S-om še pred iztekom leta 2010, dvojček HTC-jevega Desirea, Nexus One, pa je svojo nadgradnjo prek zraka prejel že konec letošnjega februarja. A kot se za kalvarijo spodobi, vse ni popolno. Nadgradnja za HTC Desire ne bo potekala prek zraka, kot je to običajno za Android in kakor je na istem aparatu potekala nadgradnja z Android 2.1 na 2.2 pred približno letom dni, temveč bo namestitveni paket potrebno prenesti s spleta in ga namestiti lokalno.

Najti ga je mogoče na HTC-jevi strani za razvijalce, paket pa je težak kar 160 MB. Kot se za ta tip nadgradnje spodobi, uporabniški podatki ne bodo ohranjeni, torej boste morali najprej narediti varnostne kopije vsega, do česar imate dostop. Po drugi strani to prinaša tudi nekaj dobrih lastnosti. Ker je Desire omejen predvsem z vgrajenim pomnilnikom, je HTC moral oklestiti izdajo, da so vseeno lahko vključili vmesnik Sense. Izdaja z Gingerbreadom bo tako le ena in ne bo odvisna od operaterjev. Obenem bodo z namestitvijo izbrisane vse aplikacije, ki so jih pred prodajo namestili operaterji, torej bodo uporabniki dobili popolnoma svežo namestitev, enako tisti iz proste prodaje.

Manjka tudi nekaj osnovnih aplikacij, predvsem Flashlight (vključi fotoaparatovo LED bliskavico namesto svetilke), Teeter (igra, pri kateri skozi labirint in mimo lukenj z nagibanjem vodite kroglico) in Facebook. Prva dva sta vključena v namestitvenem paketu (a nista nameščena samodejno), skupaj z večjo zbirko ozadij - za izbiro je sprva na voljo le eno. Facebook bodo uporabniki lahko namestili z Android Marketa.

Sicer nadgradnjo priporočajo le naprednejšim uporabnikom in razvijalcem aplikacij, predvsem zaradi zahtevnejšega postopka namestitve. Vseeno je to uradna nadgradnja, druge, ki bi prispela prek zraka, pa ne bo.