HTC je za Desire zanikal nadgradnjo na Gingerbread

Primož Resman

15. jun 2011 ob 00:02:57

Nemalo lastnikov HTC-jevega paradnega konja iz lanskega leta, mobilnika z imenom Desire, je nestrpno čakalo iztek letošnjega junija, ko naj bi na svojih telefonih že imeli nameščen Googlov najnovejši operacijski sistem za mobilne telefone, Gingerbread oz. različico 2.3. A pričakovanja so se izkazala za prazna, saj so britanski predstavniki podjetja povedali, da Desire ne bo prejel nadgradnje. Izkazalo se je, da je 512 MB vgrajenega pomnilnika enostavno premalo, da bi lahko nanj namestili Android 2.3 in zraven nalepili še vmesnik Sense 2.1 (nadgradnja z 2.0, ki je sparjen s FroYom). Pravzaprav bi šlo, a bi to pomenilo še manj prostora za nameščanje aplikacij.

Lastniki Desirejev s tovarniško različico operacijskega sistema in z nameščenim večjim številom aplikacij verjetno pogosto vidijo opozorilo, da mobilniku zmanjkuje prostora na vgrajenem pomnilniku. Rešitev za to je odstranjevanje nameščenih aplikacij oz. rootanje telefona, ki nato omogoča obilico modifikacij. S temi, npr. s premeščanjem shrambe aplikacij na ločeno particijo pomnilniške kartice, že lep čas lahko tudi na Desireju uporabljate Gingerbread, seveda na račun garancije. S to HTC-jevo odločitvijo bomo verjetno videli porast v številu telefonov s polnim dostopom, večje število namestitev različic operacijskih sistemov, ki jih razvija skupnost in drugih posegov, ki bodo uporabnikom omogočili namestitev najnovejšega operacijskega sistema brez tovarniške podpore.

Najbolj zanimiv podatek je, da je bil še pol leta nazaj HTC znan kot podjetje, ki je skrbelo za svoje uporabnike, npr. konkurenčni Samsung pa je predvsem na račun velikih zamud nadgradnje Galaxy S-a na FroYo slovel kot slabše podjetje. Situacija se je zdaj obrnila, saj je Galaxy S v nekaterih državah že prejel nadgradnjo na Android 2.3. Z naslednikom, Galaxy S II, Samsung celo skorajda sodelujejo s skupnostjo, saj je razvijalec popularnega Cyanogen Mod-a brezplačno prejel aparat, da bo lahko pripravil različico svoje izdaje za Galaxy S II. Obenem je HTC s Sensationom zaklenil zaganjalnik operacijskega sistema, s čimer so onemogočili nameščanje v skupnosti razvitih izdaj operacijskih sistemov. Konkurenčni proizvajalci, Motorola in Sony Ericsson, so se že zavezali proti takšnemu početju, nakar so tudi pri HTC-ju obljubili, da bodo to politiko spremenili.