20 let Slovenije: Vizualizacija državnega proračuna skozi čas

Gašper Žejn

1. avg 2011 ob 22:05:06

Tokrat smo na Slo-Techu pripravili vizualizacijo državnega proračuna skozi čas. Prikazano obdobje sega od leta 1992 pa do 2010, ponuja pa zanimiv vpogled v delovanje države. Vizualizacija omogoča prikaz brez revalorizacije, z revalorizacijo glede na inflacijo in z revalorizacijo glede na indeks rasti BDP. V nadaljevanju sledi pregled nekaterih zanimivejših grafov.

Zadnje čase je v medijih veliko govora o zadolževanju in se lahkotno omenja veliko številk. Zdaj si lahko sami ogledate kako je videti zadolževanje v državnem proračunu in kakšni so trendi: 2009 smo se zadolžili za rekordnih 4,7 milijarde evrov (delež zadolževanja med prihodki je kar 38,5%), leta 2010 pa za 2,5 milijarde. Pri odhodkih pa že dalj časa plačujemo več sto milijonov evrov obresti letno. Zadolževanje samo po sebi pa ni nujno slabo - če se seveda pridobljena sredstva porabi tako, da se investicija povrne.

Ob vizualizaciji se pokažejo tudi drugi zanimivi pojavi npr. skok prihodkov od glob in denarnih kazni med letoma 2004 in 2008. Postaja Slovenija policijska država ali je to posledica uvedbe uklonilnega zapora?

Zanimivo nizka je trošarina na alkoholne pijače v primerjavi s trošarino na tobačne izdelke in na električno energijo. Tako se slovenska toleranca do alkohola kaže tudi skozi politiko, čeprav je cena, ki jo plačujemo visoka. Vsak deseti povzročitelj prometne nesreče je alkoholiziran, pri prometnih nesrečah, kjer prihaja do smrtnih žrtev pa so kar trije od desetih alkoholizirani (Statistika Policije iz leta 2010, PDF).

V vizualizaciji se tudi skriva odgovor na vprašanje, če je Slovenija socialna država: nikoli bolj. Skoraj vse kategorije transferov posameznikom in gospodinjstvom so v zadnjih letih zrasle. Posebej neprijeten je pogled na transferje nezaposlenim.

Socialno pa se država ne obnaša samo do posameznikov, ampak tudi deli subvencije podjetjem in zasebnikom in predvsem - kmetom. To samo po sebi ne bi bilo napačno, če ne bi imeli po tolikšnem vlaganju v kmetijstvo še vedno nizke stopnje samooskrbe z žiti (55% leta 2010) in zelenjavo (31% leta 2010).

Pokojnine (ZPIZ) močno bremenijo proračun že od leta 1997 dalje, še nekoliko bolj problematične pa so postale s pokojninsko reformo leta 2000. Iz proračuna prenašamo 1,3 milijarde letno v pokojninski sklad, kar je predstavljalo leta 2010 kar 12% prihodkov (vključno z zadolževanjem).

Za vizualizacijo so bili uporabljeni podatki iz Biltena javnih financ Ministrstva za finance. Zaradi preglednosti in predstavitve razmerij so skupaj združene A, B in C bilance, plačevanje obresti pa je preštevilčeno iz tekočih odhodkov v ločeno postavko.