Microsoft mora Alcatel-Lucentu plačati 70 milijonov dolarjev odškodnine

Matej Huš

30. jul 2011 ob 23:01:59

Patentni spor med Microsoftom in Alcatel-Lucentom sega v leto 2003, ko sta Lucent (kasneje se je združil z Alcatelom) in Microsoft vložila tožbi zaradi kršitev patentov drug drugega. V Alcatel-Lucentovi tožbi je šlo za tako imenovani "Day patent", ki je pokrival tehnologijo za vnos datumov v koledar v Outlooku, Windows Mobilu in Microsoft Moneyju. Tožbo je Microsoft aprila 2008 izgubil, naloženo pa mu je bilo plačilo odškodnine v višini 385 milijonov dolarjev.

Septembra 2009 je prizivno sodišče v pritožbi odločilo, da je Microsoft resda kršil patente, a je prisojena odškodnina previsoka in nesorazmerna s povzročeno škodo. Takrat je porota upoštevala Alcatel-Lucentovo utemeljitev, da mora odškodnina znašati osem odstotkov Microsoftovih prihodkov, medtem ko so v Redmondu predlagali samo 6,5 milijona dolarjev odškodnine.

Sodni mlini so svoje delo sedaj dokončali in določili, da bo moral Microsoft plačati 70 milijonov dolarjev odškodnine. Alcatel-Lucent je zahteval 75 milijonov dolarjev, Microsoft pa je trdil, da zadošča pet milijonov dolarjev. Sodišče je namreč zaključilo, da je Outlook po Microsoftovih lastnih raziskavah najbolj uporabljani program iz zbirke Office in da brez funkcije, ki jo pokriva sporni patent, to ne bi bilo tako.