Ameriška univerza dobila poldrugo milijardo dolarjev odškodnine zaradi patentnih kršitev

Matej Huš

10. maj 2014 ob 15:33:30

Eno najvišjih odškodnin zaradi kršitev patenta v zgodovini ni dobilo podjetje, temveč ameriška univerza, je pred časom razsodilo prizivno sodišče v Pensilvaniji. Podjetje Marvell Technology mora sloviti Carneige Mellon University (CMU) plačati 1,54 milijarde dolarjev odškodnine zaradi kršitve dveh patentov, ki pokrivata tehnologije v računalniških diskih in ki jih je Marvell kršil s prodajo svojih čipov za diske.

Gre za nadaljevanje zgodbe iz leta 2009, ko je CMU vložila tožbo zoper Marvell zaradi kršitve dveh patentov, ki opisujeta metodi za izboljšanje hitrosti in zanesljivosti branja podatkov z magnetnih medijev. CMU je patenta prijavil že leta 1997 in ju dobil leta 2001 in 2002, a sta bila po Marvellovem mnenju neveljavna, ker naj bi bil nekaj podobnega že pred tem odkril Samsung. V prvostopenjski razsodbi leta 2012 je sodišče CMU prisodilo 1,17 milijarde dolarjev odškodnine, a se je Marvell na razsodbo pritožil, s čimer si je naredil medvedjo uslugo.

Sodišče je odločilo, da mora Marvell CMU-ju izplačati 1,54 milijarde dolarjev. To vključuje prvotno prisojenih 1,17 milijarde dolarjev, polega tega pa še 80 milijonov dolarjev dodatne odškodnine in 287 milijonov dolarjev kazenske odškodnine zaradi namerne kršitve patenta. Hkrati mora Marvell plačati še 50 centov za vsak prodani čip v prihodnosti, kar je zahteval CMU. Ta je namreč izračunal, da je Marvell v povprečju s prodanim čipom zaslužil 4,42 dolarjev in ustvaril 2,16 dolarjev dobička, zato je 0,5 dolarja primerna odškodnina. Prodali so več kot dve milijardi čipov. Marvell je lani ustvaril 3,2 milijarde dolarjev prihodkov, zato je razumljivo, da so plačilu tako ogromne odškodnine upirajo na vse mogoče načine.

CMU poudarja, da je imel Marvell vse možnosti, da bi tehnologijo licenciral (CMU jo je namreč razvil samostojno brez sofinanciranja), a tega ni želel. Ker so za patent vedeli, a so ga kljub temu kršili, so terjali še dodatno odškodnino. Sicer pa je CMU naklonjen sodelovanju z industrijo, dokler se ob tem spoštuje intelektualna lastnina.