Patentne tožbe letno stanejo več deset milijard dolarjev

Matej Huš

3. jul 2012 ob 18:13:25

Kdor redno bere naše strani, je gotovo že po malem sit nenehnih zgodb o novih tožbah zaradi patentov, ki jih nikoli ne zmanjka. V vseh tožbah - in v njih se zapletajo tako velikani, kot so Google, Apple in Nokia, kot tudi manjša in povsem neznana podjetja - je rezultat bolj ali manj enak. Sila redko smo priče trajni prepovedi prodaje ali uvoza, saj se stranke naposled vedno poravnavajo za (ne)primerno odškodnino in licenčnino, potem ko so za odvetnike in sodne stroške porabile velike količine denarja. James Bessen in Michael Meuer z bostonske univerze sta raziskala (znanstveni članek), koliko denarja podjetja letno porabijo zaradi patentnih tožb. Letno požrejo dobro desetino denarja, namenjenega za raziskave in razvoj (R&D).

Neposredni stroški, ki so jih patentni troli s svojimi tožbami lani povzročili ameriškim podjetjem, so po ocenah raziskave znašali 29 milijard dolarjev. V to številko so zajeti odvetniški honorarji, odškodnine in licenčnine. V R&D so podjetja lani vložila okoli 250 milijard dolarjev, tako da v patentnih spori ponikne skoraj 12 odstotkov tega fonda. V svoji raziskavi sta želela zajeti 250 podjetij, a jih je bilo pripravljenih sodelovati zgolj 83. Ta podjetja so v tem času borila v 1184 patentnih tožbah. Vélika podjetja so v povprečju za odškodnine v posameznem sporu plačala 7,27 milijona dolarjev, mala pa 1,33 milijona dolarjev. Večina zneskov je sicer precej manjših (mediani znašata 230.000 oziroma 180.000 dolarjev), razlika pa odpade na nekaj osamelcev iz tako imenovanih supertožb. Odvetniški stroški v postopku so za velika podjetja v povprečju 1,52 milijona dolarjev (mediana 230.000 dolarjev), za mala pa 420.000 dolarjev (mediana 70.000 dolarjev). Čeprav običajno pišemo zgolj o supertožbah, mala podjetja niso nič na boljšem, saj se jih patentni troli ravno tako pogosto in celo še raje lotevajo, saj nimajo sredstev in znanja za branjenje.

Še večji postanejo zneski, če upoštevamo tudi posredne stroške, kamor uvrščamo med drugim zamude, potrebne redizajne izdelke, spremembe funkcionalnosti, zmanjšano storilnost zaposlenih, negotov položaj na trgu itd. Nekoliko starejša raziskava istih avtorjev postavlja celokupen strošek za ekonomijo na 83 milijard dolarjev letno oziroma pol bilijona dolarjev kumulativno od leta 1990.