Najbolj okuženi Windows XP, najmanj Windows 7

Matej Huš

29. jul 2011 ob 13:23:02

V češkem podjetju Avast, ki se ukvarja z računalniško varnostjo in je tudi pisec enega najbolj znanih brezplačnih protivirusnih programov, so raziskali okuženost računalnikov z rootkiti na različnih verzijah operacijskega sistema Windows. Ugotovili so, da so daleč najbolj prekuženi tisti z Windows XP, medtem ko se je najbolj odrezal novinec Windows 7.

Windows XP je še zmeraj najbolj priljubljen sistem, saj poganja 58 odstotkov vseh računalnikov z Windows na internetu. Kljub temu nanje odpade kar 74 odstotkov vseh najdenih primerov okužbe z rootkiti. Po drugi strani ima Windows 7 že 31-odstotni tržni delež, a le 12 odstotkov vseh okuženih računalnikov. Vista je nekje med obema ekstremoma po okuženost, ždi pa le na slabi desetini računalnikov.

Razloga za razliko med Windows XP in 7 sta po besedah Avasta v glavnem dva. Prvič, med uporabniki Windows XP je bistveno večji delež nelegalnih kopij. Ti so izrazito nenaklonjeni nameščanju varnostnih posodobitev (mnogokrat sploh ne uporabljajo zadnjega servisnega paketa 3), saj se bojijo, da bo sistem zaznal nelegalno kopijo in se zaklenil oziroma začel redno javljati Ta kopija ni licenčna. Tem uporabnikom priporočajo takojšnjo nadgradnjo na SP3 in namestitev vseh aktualnih popravkov. Drugi razlog pa je nasploh boljša zaščita Windows 7, ki imajo še zlasti v 64-bitni verziji precej mehanizmom, ki otežujejo okužbe. Neprebojna sedmica seveda ni, saj jo je v zadnjem času uspešno napadel na primer TDL-4, a napredek je očiten.