Prodaja Windows 7 ne jenja

Matej Huš

23. apr 2011 ob 12:12:51

Odlična prodaja Windows 7 se nadaljuje, so povedali v Redmondu. V 18 mesecih, kolikor je nov operacijski sistem naprodaj, so prodali že 350 milijonov kopij. Preračunano to pomeni, da v povprečju prodajo kopijo vsakih 7,4 sekunde, pri čemer tempo v zadnjih mesecih sploh ne upada.

Spomnimo, da je bil sprejem Viste pravo nasprotje evforije ob Sedmici. Čeprav so v prvih dveh letih sicer uspeli prodati 330 milijonov kopij, so jo uporabniki često grajali, medtem ko je podjetja sploh niso vzela za svojo. To se je poznalo tudi na tržnem deležu, saj se Vista nikoli ni niti približala Windows XP.

Sedmica po drugi strani uspešno pridobiva nove uporabnike in v ZDA je že prehitela Windows XP. Drugod po svetu je sicer še vedno precej zadaj, a se zaostanek zmanjšuje in Windows 7 bo verjetno prvi operacijski sistem, ki bo odvzel primat Windows XP. Trenutne projekcije kažejo, da se ima to zgoditi prihodnje leto poleti - torej ravno okrog napovedanega izida Windows 8. Za zdaj pa stvari ostajajo po starem: vodi Windows XP s 40-57 odstotki (odvisno od vira podatkov), sledita pa Windows 7 (24-34 odstotkov) in Vista (8-17 odstotkov).