Manj okužb na Windows XP, porast na Windows 7

Matej Huš

13. maj 2011 ob 08:22:50

Microsoft je objavil statistiko o številu okuženih računalnikov z različnimi verzijami operacijskega sistema Windows, iz katere se vidi porast zalege za Windows 7 in Visto ter zanimiv upad deleža okuženih računalnikov z Windows XP.

Število okuženih računalnikov z Windows 7 se je povečalo za tretjino in doseglo 0,4 odstotka za 32-bitno in 0,25 odstotka za 64-bitno verzijo, medtem ko je okuženih slabih 0,8 odstotka računalnikov z Windows Visto. Samo računalniki z Windows XP so v lanskem letu dosegli znižanje odstotka okuženosti, saj je le-ta padel z 1,8 na 1,4 odstotka. Ker je še vedno daleč največ računalnikov z nameščenim Windows XP in ker so bili ti tudi najbolj prekuženi, je upad v tej kategoriji zaslužen za celokupen upad števila računalnikov z virusi v lanskem letu.

Microsoft je podatke zbral z analizo pregledov, ki jih je izvedla njegova programska oprema Malicious Software Removal Tool. Gre za brezplačno orodje, ki se mesečno posodablja in deluje kot protivirusni in protičrvni program. Vsi objavljeni podatki so normalizirani na število namestitev posamezne verzije operacijskega sistema. Prihodnjo analizo bo Microsoft objavil čez pol leta.