Lažni Applovi trgovini na Kitajskem že zaprli

Matej Huš

25. jul 2011 ob 12:50:04

Ko je prejšnji teden na internetu zaokrožila vest, da so na Kitajskem v mestu Kunming (verjetno pa še marsikod po državi) postavili ponaredek celotne Applove trgovine, so se zganile tudi kitajske oblasti. Bloomberg ugotavlja, da so obe lažni trgovini v Kunmingu zaprli.

Po besedah kitajskih oblasti od Appla še niso prejeli nobene uradne pritožbe, a sta trgovini zaprti, ker nista imeli obratovalnega dovoljenja. V sklopu preiskave so sicer pregledali 300 prodajaln elektronike v mestu, niso pa zaprli treh drugih trgovin, ki prodajajo Applove izdelke brez licence za to početje. Čeng Ju, ki jih ima v lasti, je poudaril, da prodajajo avtentično opremo in da čeprav nimajo licence za to početje, se ne pretvarjajo, da so uradna Applova trgovina in da v bistvu Applu delajo uslugo. Njegov odvetnik je povedal, da ne kršijo kitajske zakonodaje, zato jih tudi niso zaprli med racijo. Te trgovine Applove izdelke kupijo od uradnih distributerjev in jih prodajo po malenkost višji ceni, v notranjosti pa so podobne Applovim trgovinam, a nikjer ne piše, da bi šlo za uradne Apple Store.

Državna tiskovna agencija Xinhua je povedala, da so v soboto začeli široko akcijo preiskave vseh prodajaln, v sklopu katere bodo preverjali obratovalna dovoljenja, licence za prodajo znamk in način uvoza izdelkov.

Na Kitajskem so sicer le štiri Applove prodajalne, vse v Šanghaju ali Pekingu, poleg tega pa ima podjetje še distribucijski dogovor s China Unicomom. To povzroča pomanjkanje Applovih naprav, tako da so jih v zadnjem četrtletju prek uradnih kanalov na Kitajskem prodali le 53 odstotkov. Preostanek (skupno gre za 1,07 milijona naprav) odpade na sivi uvoz in pollegalno distribucijo.