Nov preobrat v tožbi RIAA proti Jammie Thomas-Rasset

Matej Huš

23. jul 2011 ob 11:08:28

Najbolj znan primer zaradi kršenja avtorskih pravic v ZDA je dobil nov preobrat. Gre seveda za znamenito tožbo cehovske organizacije RIAA zoper Minnesotčanko Jammie Thomas-Rasset, ki je bila obtožena in obsojena nelegalnega prenosa 24 skladb z interneta. Po več tožbah, pritožbah in razsodbah, ki so višino prisojene odškodnine postavljala na različne zneske od nekaj tisoč do nekaj milijonov dolarjev, je sedaj sodišče prisojeno odškodnino občutno porezalo na 54.000 dolarjev.

Spomnimo, leta 2009 je bila na drugem postopku (prvi je bil dve leti poprej razveljavljen zaradi procesne napake) Tomas-Rassetova spoznana za krivo kršenja avtorskih pravic. Prej bi se lahko bila poravnala z RIAA na 25.000 dolarjev kazni, a ker je poravnavo zavrnila, je odškodnino določilo sodišče - na 80.000 dolarjev na skladbo oziroma 1,92 milijona dolarjev. Sodišče je leto pozneje odškodnino znižalo na vsega 54.000 dolarjev, ker kazen ne sme biti kruta. RIAA je izkoristila možnost pritožbe in v novem procesu je bila Thomas-Rassetovi vnovič prisojena astronomska odškodnina 62.500 dolarjev na skladbo oziroma poldrugi milijon dolarjev.

Zvezno sodišče je sedaj še enkrat znižalo odškodnino (PDF) na 2.250 dolarjev na skladbo oziroma 54.000 dolarjev - pa smo spet naokoli. Sodnik Michael Davis je zapisal, da je Thomas-Rassetova očitno kriva in da je v postopku tudi lagala, zato si kazen zasluži, a je bila prisojena odškodnina previsoka. Da bi zaščitili javni interes v iztožljive avtorske pravice, RIAA povrnili škodo in preprečili ponovitev kršitev v prihodnosti, je pravično, da Thomas-Rassetova plača pavšalno odškodnino (statutory damages). Toda RIAA ni uspela dokazati, da je 1,5 milijona dolarjev pravična kazen.

Ta hip še ni jasno, kaj se bo zgodilo v nadaljevanju. RIAA je povedala, da raziskujejo nadaljnje pravne možnosti in bodo, če bodo le imeli možnost, poizkusili s pritožbo v upanju na zvišanje kazni.