Dvomilijonska odškodnina v primeru RIAA znižana

Matej Huš

25. jan 2010 ob 08:09:36

Lani je veliko pozornosti vzbudil primer Jammie Thomas-Rasset, ki je izgubila tožbo proti organizaciji RIAA. Ta jo je tožila zaradi ilegalnega prenosa 24 skladb z interneta. Prva sodba je bila zaradi procesne napake razveljavljena, v drugo pa ji je porota prisodila plačilo odškodnine v višini 1,92 milijona dolarjev (80.000 dolarjev na skladbo). Obtoženka se je takrat kislo nasmehnila in založbam zaželela veliko sreče pri izterjavi.

Sodnik Michael Davis, ki je vodil postopek, je pokazal nekaj človečnosti in prisojeni znesek odškodnine znižal. Kot je dejal, je ogromna vsota mejila na strašno krivico, zato je uporabil institut remittitur ter 1,92 milijona dolarjev znižal na sprejemljivejših 54.000 dolarjev. Obenem je pripomnil, da je to še vedno visoka, morda previsoka vsota.

Thomas-Rassetova sicer ni bila zgledna obtoženka, a pravica velja tudi za manj simpatične, je poudaril sodnik. V postopku je namreč sprva vztrajala, da omenjene datoteke na njenem računalniku sploh niso mogle biti, kasneje pa si je premislila in obtožila nekdanjega partnerja in otroke.

Davis je poudaril, da za pavšalno odškodnino (statutory damages), ki lahko sega od 750 do 150.000 dolarjev na skladbo, ni treba dokazati dejanske škode, a mora kljub temu biti v razumnih mejah. Zaradi sedmega amandmaja, ki zagotavlja pravico do porotnega sojenja, ima RIAA sedaj možnost, da novo odškodnino sprejme, ali pa zahteva vnovično sojenje pred poroto. Za odločitev imajo en teden časa.