Nokia tone tudi na Kitajskem

Mandi

23. jul 2011 ob 11:08:48

Finski mobilni velikan Nokia je nedavno objavil precej porazne poslovne razultate za pomladno četrtletje, znatne težave pa doživlja tudi na tradicionalno močnem Kitajskem trgu. Kot poroča Bloomberg, konkurenca pritiska z obeh strani - od zgoraj Apple, od spodaj pa številni proizvajalci Android telefonov, ki so ceno potisnili že pod 100€ na kos.

Apple, ki se po svojih besedah "zgolj spogleduje s Kitajskim trgom", je v zadnjih treh mesecih tam ustvaril 3.8 milijarde prihodkov, kar je skoraj slaba polovica vseh Nokiinih prihodkov na vseh trgih v istem razdobju (9.3 mrd). K temu je potem treba prišteti še obsežni sivi trg, vključno s kopijami njihovih značilnih trgovin.

Na drugi strani je Android, ki za razliko od še prihajajoče Windows Phone rešitve (bojda še letos, obljublja Nokia) že tu in zdaj podpira vedno več telefonov. Ostra konkurenca med več kot ducat proizvajalci, med njimi ZTE Corp, TCL Corp in Huawei Technologies, je ceno Android telefonov potisnila pod 100€ (oz. 144 ameriških dolarjev), kar je že cenovno območje klasičnih Nokiinih telefonov. Kitajska ima trenutno blizu 900 milijonov mobilnih naročnikov (celotne ZDA 330 mio, približno toliko jih ima tudi Vodafone), že naslednje leto pa naj bi jih bila milijarda. Največji delež te izredne rasti je pobral prav Android, ki je v prvi polovici letošnjega leta skočil z 5% in 35% kupljenih pametnih telefonov. Po drugi strani se Nokiini izdelki zgolj kopičijo v skladiščih (neprodanih naj bi bilo kar 5 milijonov telefonov), kar znatno otežuje njihove prodajne cilje (150 mio telefonov letno). Tržni delež je že padel z 23 na 19 odstotkov, prodaja je nižja za 41%.

Nokiin šef Stephen Elop je v odgovor za teden dni odpotoval na Kitajsko in skušal vodilne operaterje prepričati v agresivno prodajo prihajajočih Windows Phone telefonov. Nokia očitno stavi vse ali nič na partnerstvo z Microsoftom.