Google+ zbral 18 milijonov uporabnikov

Matej Huš

21. jul 2011 ob 01:50:39

Storitev Google+, ki je naokoli dobre tri tedne, je v tem času zbrala zavidljivih 18 milijonov uporabnikov, kažejo zunanje statistike. Paul Allen s svojim modelom, ki ima vključene najpogostejše priimke v ZDA, Evropi, Aziji in na Bližnjem vzhodu (a žal le v latiničnem zapisu), meri rast števila uporabnikov storitve. Ugotavlja, da je priljubljenost skoraj ne jenja.

Pretekli teden sta bila dva dneva, ko se je Googlu+ vsakokrat pridružilo več kot dva milijona uporabnikov. Ta teden je rast nekoliko zastala, saj je bilo predvčerajšnjim le okrog 760.000 novih uporabnikov, a to še vedno pomeni več kot 18 milijonov uporabnikov. Dnevna rast še vedno dosega pet odstotkov.

Pri tem je zanimivo, da se Google sploh še ni podal v intenzivno reklamno kampanjo. Google+ ni nikjer masovno oglaševan, pristop pa je še zmeraj mogoč le s povabilom (ki pa roko na srce niso redka). Bodisi Google to lahko počne, ker je naval že brez reklam dovolj visok, bodisi so se odločili najprej storitev dokončno izpiliti. Verjetnejša je druga možnost, saj redno popravljajo stvari, ki uporabnike motijo, in to je vsekakor lažje početi, če nimaš sto milijonov uporabnikov. Navidezno pomanjkanje povabil pa seveda še povečuje zanimanje ljudi.

Počasi se sicer Googlov stroj prebuja, saj so sestavili aplikacijo za neposreden dostop v Google+, ki deluje na iOS. Za zdaj je omejena le na iphone, medtem ko morajo uporabniki ipodov še počakati. Po besedah Googlove tiskovne predstavnice Katie Watson pripravljajo aplikacije za dostop s čim več različnih platform.

Zanimiva je seveda primerjava rasti Googla+ s konkurentom Facebookom, ki je naokoli sicer že dlje časa. Facebook je postal dostop vsem brez omejitev 26. septembra 2006. Začel se je leta 2004 za študente Harvarda, kasneje pa se je razširil tudi na druge izobraževalne ustanove po ZDA in leta 2005 tudi v drugih državah. Decembra 2006, torej približno tri mesece po popolnem odprtju, je imel 12 milijonov uporabnikov. Številko 20 milijonov, s katero se Google+ spogleduje še v tem mesecu, je Facebook dosegel aprila 2007.

Razumeti je treba, da je danes penetracija interneta in socialnih omrežij mnogo večja, kot je bila pred petimi leti. Hkrati moramo vedeti, da cilja Google+ na drugo skupino uporabnikov kot Facebook. A temu navkljub - Facebook ima resno konkurenco.