Je Facebook že prešel svoj zenit?

Matej Huš

14. jun 2011 ob 06:33:28

Število uporabnikov Facebook vse od ustanovitve strani raste in nič drugače ni bilo v zadnjih mesecih, a upočasnjevanje rasti in celo upad v nekaterih razvitih državah postavljata vprašanje, ali je Facebook že dosegel svoj zenit. Poglejmo si številke pobliže.

V začetku junija je imelo omrežje Facebook 687 milijonov uporabnikov, kar je 11,8 milijona več kot maja. Aprilski prirast je globalno znašal 13,9 milijona, medtem ko je bila ta številka v predhodnih mesecih krepko nad 20 milijoni uporabnikov. Največ novih uporabnikov se je priključilo iz Brazilije (10-odstotna rast), Mehike (7,6 odstotka) in Tajske (7,1 odstotka), blizu pa so še Indija, Kolumbija in Argentina. Skupno lahko vse te države označimo kot pozne, saj so se njihovi državljani Facebooku bolj množično začeli priključevati med zadnjimi.

Povsem drugačna slika pa je v ZDA, kjer se je Facebook rodil in tudi najhitreje razširil. V maju se je število tamkajšnjih uporabnikov znižalo za šest milijonov. Podobno je tudi v Kanadi (-4 odstotki), ki je izgubila poldrugi milijon uporabnikov (-9 odstotkov).

Vprašanje je, ali so te številke znanilke dolgoročnejšega trenda. So se uporabniki Facebooka naveličali, imajo dovolj pišmevuhovskega odnosa do varnosti (razvpito opt-out uvajanje novosti, kakršna je prepoznavanje obrazov) ali pa gre zgolj za statistično nepomembno odstopanje? Odgovore bodo prinesli prihodnji meseci.