UPC Ireland dobil tožbo proti založnikom

Matej Huš

12. okt 2010 ob 19:50:58

Višje sodišče v Dublinu je včeraj razsodilo, da ponudniku dostopa do interneta (ISP) UPC Ireland ni treba identificirati in odklopiti uporabnikov interneta, ki so obtoženi širjenja in prenašanja nelegalnih datotek, ker v irski zakonodaji ni ustreznih precedensov (Irska uporablja anglosaški pravni sistem, kjer imajo precedensi oziroma sodniške odločitve bistveno večji pomen kot v kontinentalnem pravu). To pomeni, da irski ISP-ji ne bodo sodelovali v programu treh udarcev (three strikes), ki ga v Evropi promovira zlasti Francija.

Warner Music, Universal Music, Sony BMG in EMI Records so zahtevali vpeljavo sistema treh udarcev iz treh točk: neformalnega opozorila, strogega pisnega opomina in izključitve za nekaj dni, v primeru nadaljevanja kršitve pa celoletni suspenz. Največji irski ISP Eircom je ta sistem uvedel v začetku tega leta, medtem ko je UPC trdil, da ni zakonske podlage za vpeljavo tako strogega režima, zaradi česar se je znašel na sodišču proti četverici velikih založb.

Sodišče je opozorilo, da je Irska s tem tehnično neusklajena z evropsko zakonodajo, kar bo vlada bržkone kmalu skušala popraviti. Ko se bo to zgodilo, bo tudi UPC moral uvesti nov program. Sodnik Peter Charleton je ostro kritiziral piratstvo in poudaril, da velika večina od 150.000 uporabnikov UPC-ja s spleta prenaša nelegalne datoteke. Odločitev sodišča bo imela vsaj začasno velik vpliv na irske ISP-je, saj so jo pričakovali O2, 3 Ireland, Vodafone in Meteor, ki se trenutno pogajajo z založbami in jih bo razsodba gotovo opogumila.