JPMorgan Chase s superračunalnikom s FPGA

Matej Huš

12. jul 2011 ob 15:07:20

Ameriška banka JPMorgan Chase, ki se ukvarja tako z investicijskim kot komercialnim bančništvom, ima približno 2100 milijard dolarjev težko aktivo in letne prihodke v višini več deset milijard dolarjev. Imeti pregled nad tako ogromnim portfeljem ter izvajati analize in ocene tveganje ni preprosto niti za računalnike. Zato so v banki od podjetja Maxeler Technologies nabavili nov superračunalniški sistem HPC, ki uporablja FPGA (Field-Programmable Gate Array). FPGA pomeni, da se integrirano vezje po izdelavi dodatno nastavi in uglasi posebej na potrebe naročnika, v tem primeru torej na izračune ocen tveganja.

Doslej je izvajanje algoritma za analizo celotnega portfelja vzelo osem ur, kar pomeni, da se je izvajalo enkrat na noč. Če je šlo karkoli narobe ali pa bi želeli prilagoditi kakšne dodatne nastavitve, izračunati druge scenarije ipd., tega ni bilo mogoče izvesti isti dan - in za en dan banka pač ni poznala svojega portfelja v detajle (kako dobro ga je sploh mogoče poznati od uvedbe vseh mogočih izvedenih finančnih instrumentov, je drugo vprašanje. Mnogi pravijo, da banke v resnici že dolgo nimajo pojma, kaj gnilega sploh imajo v svoji aktivi).

Z novim sistemom je te iste izračune namesto v osmih urah mogoče izvesti v 238 sekundah. To pomeni, da jih bo mogoče izvesti večkrat, z različnimi vhodnimi podatki, z variacijo parametrov ipd. JPMorgan Chase pravi, da so s tem pridobili pomembno konkurenčno prednost pred ostalimi investicijskimi bankami. Portfelj lahko ocenjujejo skoraj v realnem času in ne več zgolj nemo opazujejo, kaj se je dogajalo prejšnji dan. Projekt je trajal tri leta, sedaj pa razmišljajo o njegovi uporabi še drugod, naprimer v visokofrekvenčnem trgovanju.