Avstralska obveščevalna služba dosegla pomembno povečanje pooblastil

Mandi

7. jul 2011 ob 06:49:31

Avstralska varnostno-obveščevalna služba ASIO (domača ustreznica je SOVA) si je z v naglici sprejetim zakonom uspela izboriti bistveno povečanje pooblastil. Poleg nadzora tujih vladnih in gverilskih groženj državni varnosti jim bo zdaj dovoljen še nadzor nad tujci in tujimi podjetji v državi; nekaj, kar je praviloma pridržano policijskim in carinskim organom in s tem podvrženo sodnemu nadzoru.

Vlada je spremembo zakona brez prave obrazložitve na hitro potisnila skozi parlament. Junijsko zasedanje pred pristojno komisijo parlamenta je bilo sklicano nenadoma in 3 mesece pred načrti, omejeno na 90 minut in brez prisotnosti predstavnikov ASIO, državno tožilstvo pa je pri tem povedalo le, "da se ne morejo spustiti v podrobnosti, vendar lahko poslancem zagotovijo, da je novela nujno pomembna.". V začetku tedna so novelo nato še sprejeli. Sprejemu so ostro nasprotovali poslanci stranke Zelenih, ker naj bi agencija že prej imela vsa potrebna pooblastila za varovanje države, novih pa vlada ni v ničemer utemeljila.

Istočasno ASIO delo na dokončanju nove, obsežne stavbe v prestolnici države. V njej bo prostora za 24-urno delo več kot 1800 ljudi (za primerjavo, SOVA naj bi imela okoli 350 sodelavcev, NPU malo manj). Varovanje jim sicer ne gre najbolje od rok - marca je 19-letnik uspel preskočiti ograjo in priti na gradbišče, pri tem pa je po nesreči padel v gradbeni jašek in tam ležal kar 36 ur, preden so ga uspeli najti in odpeljati v bolnišnico. Nekje tega časa je ASIO dobil tudi nov oddelek za nadzor internetnih komunikacij, dosegel povečanje proračuna in hkrati sklestil proračun svojega nadzornika, ki je bil že prej denarno in kadrovsko podhranjen. Prednosti od vsega tega si obetajo zlasti velika avstralska podjetja, saj ima ASIO posebno enoto, ki jim nudi obveščevalne in varnostne storitve pri investicijah v tujino, slabosti pa že čutijo politični in ekonomski migranti iz širšega pacifiškega območja, ki so tudi po več mesecev pridržani v zbirnem domu za azilante, medtem ko ASIO preverja njihovo ozadje (background check). Nekaj tujcev je zaradi slabih razmer v domu že začelo gladovno stavko, v začetku leta pa sta si dva celo poskusila vzeti življenje.