Državni zbor ugotavlja, da je prisluškovanje SOVE v skladu z ustavo

Matej Kovačič

9. dec 2008 ob 08:58:53

Marca letos je Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o Slovenski obveščevalno - varnostni agenciji (ZSOVA), saj je Informacijska pooblaščenka v okviru nadzora na SOVI ugotovila, da SOVA izvaja nadzor mednarodnih sistemov zvez tako, da prisluškovanje odobri direktor SOVE.

Težava je v tem, da slovenska ustava za prisluškovanje komunikacijam izrecno zahteva odločbo sodišča, zakon o SOVI pa določa, da lahko tako odločbo izda kar direktor SOVE sam. Zato je po mnenju Informacijskega pooblaščenca Zakon o SOVI v neskladju s 37. členom Ustave.

Prejšnjo sredo pa so svoje mnenje podali še poslanci Državnega zbora. Na seji parlamentarnega odbora za notranje zadeve so podali mnenje, da sta Zakon o Sovi in Zakon o obrambi - v skladu z ustavo.

Zanimivo je, da so bili poslanci takega mnenja kljub izrecni ustavni določbi in kljub dejstvu, da je znan vsaj en primer spornega prisluškovanja s strani SOVE (Sanader - Janša). Mnenje je soglasno podprlo 15 navzočih poslancev, med tudi Miran Potrč (SD), Janja Klasinc (SD), Darja Lavtižar Bebler (SD), Franci Kek (Zares) in Vinko Gorenak (SDS).

Po poročanju Dnevnika pa je Janez Pogorevc, šef vladne službe za zakonodajo izjavil, da bi jasnejša opredelitev področja prisluškovanja v Zakonu o SOVI že pomenila omejitve, zaradi katerih enega dela nadzora ne bi bilo več mogoče izvajati.

Vsekakor zanimiva izjava, ob kateri bi kdo celo utegnil pomisliti na - ribarjenje v kalnem.