Španska policija preiskala prostore tamkajšnjega "SAZAS-a", aretirala odgovorne zaradi goljufije

Mandi

4. jul 2011 ob 10:05:26

Španska policija je minuli petek po skoraj dveh letih dela v okviru operacije "Saga" obiskala prostore dveh organizacij za kolektivno upravljanje avtorskih pravic in zagovornikov boja proti piratstvu - SGAE in SDAE. Več kot 50 policistov, davčnih inšpektorjev in revizorjev je v 14-urni operaciji zaseglo prenosne računalnike, mobilne telefone in dokumentacijo. Aretirali so 9 oseb, med njimi vodilne v obeh organizacijah.

Težave so se začele leta 2007, ko so revizorji odkrili nepravilnosti pri zbiranju in razdeljevanju sredstev iz kolektivnega upravljanja malih pravic (predvajanje glasbe na radijih, televizijah, v lokalih oz. na koncertih) in nadomestila za privatno in drugo reproduciranje (CD-ji, DVD-ji, kopirni stroji, ipd.). Na podlagi poročil je več civilnih organizacij podalo kazensko ovadbo, ki je počasi, a vztrajno privedla do omenjene policijske akcije.

Policija je v preiskavi ugotovila več nepravilnosti pri ustanovitvi SDAE, kar je pravnoformalno ločena organizacija od starejše SDAE, dejansko pa so obe združevale vodstvene in celo družinske vezi. SDAE naj bi dejansko delovala kot pogodbenik SGAE za upravljanje avtorskih pravic na digitalnih medijih, istočasno pa sta obe organizaciji, kljub ustreznim kadrovskim zmogljivostim, za pobiranje in razdeljevanje sredstev najeli zunanjega izvajalca - podjetje Microgenesis. Mož lastnice tega podjetja je zdajšnji direktor SDAE, prej pa je bil direktor SGAE. Microgenesis naj bi sam in preko številnih povezanih podjetij obema kolektivnima organizacijama zaračunaval drage svetovalne storitve, denar za to pa je prišel iz zbranih nadomestil za uporabo avtorskih del.

Težave z nadzorniki ima tudi naše združenje SAZAS, pri čemer je treba dodati, da se slovenska policija neposredno še ni vmešala (če ne štejemo vala (zagroženih) kazenskih ovadb v obe smeri).