Slovenija: tržni inšpektorat ne bo preganjal gostinskih lokalov

Mandi

13. okt 2012 ob 14:43:26

Slovenski Tržni inšpektorat (TIRS) se je odločil, da ne bo preganjal približno 2.000 gostinskih lokalov, katerih naslove prejmejo od SAZASA na letni osnovi. SAZAS je slovensko združenje avtorjev in skladateljev, ki v skladu z veljavnim zakonom o avtorski in sorodnih pravicah ter dolgoletnim dovoljenjem Urada za intelektualno lastnino izvaja kolektivno uveljavljanje avtorskih pravic na avtorskih delih s področja glasbe, v imenu slovenskih in tujih avtorjev. Že nekaj let zbirajo sezname gostinskih lokalov, frizerskih salonov in podobnih javnih krajev, ki v svojih prostorih preko prižganega tv ali radijskega sprejemnika z obiskovalci izmenjujejo avtorsko zaščitene vsebine (temu se pravi sekundarno radiodifuzno oddajanje), ter jih (naslove lokalov, ne vsebine) predajajo tržnemu inšpektoratu kot prijavo prekrška po 1. točki 184. člena ZASP.

SAZAS je pričakoval, da bo to sprožilo postopek, tako da bo tržni inšpektor obiskal zadevni lokal, ugotovil kršitev ter izdal globo v višini najmanj 400.000 tolarjev za lokal, in še najmanj 80.000 tolarjev za odgovorno osebo (zneskov žal še nismo uspeli preračunati v evre, čeprav je bil zakon od takrat že noveliran). TIRS prav to počne že najmanj tri leta, pri čemer ugotovijo le eno petino kršitev, delo pa za celotno leto polno zaposli kar 10 inšpektorjev. TIRS se je zato odločil, da predlaga spremembo zadevne 1. točke, pri čemer je zapisal, da .. so nekatere kolektivne organizacije na podlagi te določbe množično vlagale prijave pri TIRS, [.. pri čemer se je] v večini primerov izkazalo, da prijava ni bila utemeljena in da je bila posledica nesoglasja med kolektivno organizacijo in posameznim uporabnikom, npr. gostinskim lokalom, frizerskim salonom, glede plačila avtorskih honorarjev za pretekla obdobja. Čeprav ima kolektivna organizacija na voljo več ukrepov zoper kršitelja, vključno s tožbo zaradi kršitve pravic, se je odločala za množično vlaganje prijav na TIRS. S tem je povzročila stanje, ko je državni organ iz sredstev davkoplačevalcev vodil postopke v dobro majhnega kroga imetnikov zasebnih pravic.

Dodali so, da bo s črtanjem te določbe bistveno razbremenjeno delo TIRS v zvezi z najbolj množičnimi uporabniki avtorskih del, kjer je bilo največ neutemeljenih prijav, s čimer se bo racionalizirala poraba proračunskih sredstev, kolektivne organizacije pa bodo kljub temu še vedno imele na voljo pravna sredstva, ki ustrezajo naravi zasebnih pravic (civilno tožbo, kjer stroške postopka, vsaj do uspešnega konca, nase vzame tožnik in ne državni organ).

Odziv SAZASA še preverjamo. Zna namreč biti, da prijave podajajo kot obliko pritiska na posamične gostince, ki niso pripravljeni plačati pristojbin za živo glasbo oz. predvajanje glasbe s CD in digitalnih nosilcev, za kar ima SAZAS sicer dovoljenje za kolektivno upravljanje. Pri tem je seveda treba osvetliti tudi drugo plat medalje, namreč da gre za sorazmerno nizke zneske (okoli 30€ na mesec), ki bi jih gostinci ob vztrajnem višanju cen pač morali biti zmožni plačati.