Novozelandska industrija podpira lansko prepoved programskih patentov

Mandi

4. jul 2011 ob 07:34:26

Novozelandska vlada je leta 2000 začela revizijo patentnega zakona (1953), z namenom prilagoditve družbenim in tehnoloških spremembam v zadnjih 50 letih. Zadnje še odprto vprašanje je zadevalo patentiranje računalniških programov (ti. softwerski patenti) in na tej fronti je njihov parlament lani tega časa sprejel še kako dobrodošlo odločitev, da računalniških programov ni mogoče patentirati. Vse to se je zgodilo kljub ostremu nasprotovanju mednarodnih konzorcijev.

Istočasno so v spremenjeni zakon zapisali, da je izume, ki zgolj vključujejo (embed) računalniške programe, načeloma še vedno mogoče patentirati. Da se te ti. "z računalnikom izvedene izume" (Computer-implemented inventions aka CII) ne bi uporabilo kot stranska vrata za patentiranje softwera, se je resorno ministrstvo odločilo pripraviti nova navodila za presojo tovrstnih vlog. Zainteresirano javnost so povabili k podajanju komentarjev in pri tem izrecno zapisali, da vprašanje patentiranja programske opreme kot take več ni na mizi.

Dobili so 35 vlog (skupaj za kakih 200 strani papirovja), večino od patentnih odvetnikov, ostanek pa pretežno od tujih mednarodnih korporacij in interesnih združenj (tu sta npr. BSA in Intel). V skoraj vseh vlogah so se predlagatelji ukvarjali predvsem z že rešenim vprašanjem - upravičenostjo patentiranja softwera - bolj malo pa so zapisali o dejanskem vprašanju - kriterijih za ločitev čistih softwerskih izumov od tistih, pri katerih je računalniška koda zgolj nebistveni sestavni del. No, navkljub vsej tej kritičnosti ni niti ena vloga uspela razložiti, zakaj so programski patenti koristni za družbo kot celoto, oz. vsaj za podjetja v softwerski branži. Namesto tega so se koncentrirali na izgubljeni dobiček - patentni odvetniki zaradi manjšega pripada zadev, mednarodne korporacije pa zaradi neveljavnosti njihovih patentnih svežnjev na novozelandskih tleh.

Kar je še bolj pomenljivo - softwerska industrija v domači lasti ni poslala nobenih predlogov, že lani pa so povedali, da programski patenti niso v njihovem interesu. Koristili naj bi zgolj odvetnikom, mednarodnim korporacijam in patentnim trolom.

Odločitev o patentiranju CII bi znala pomembno vplivati tudi na prakso evropskega patentnega urada, zato jo bomo še spremljali.