Twitter že 72 odstotkov manjši

Matej Huš

4. jan 2024 ob 08:29:52

Odkar je Elon Musk jeseni 2022 prevzel Twitter, je bil njegov največji uspeh sprememba imena v X, sicer pa podjetje krvavi. Ker ne kotira več na borzi, je o vrednosti težko objektivno soditi, a številni indikatorji kažejo, da se tržna kapitalizacija vztrajno zmanjšuje. Sklad Fidelity, ki ima majhen delež v podjetju, redno objavlja informacije o slabitvah svoje naložbe. Vložili so 19,7 milijona dolarjev, do danes pa so odpisali že 71,5 odstotka vrednosti na 5,6 milijona dolarjev.

Podatke sicer objavljajo z enomesečnim zamikom, zato smo sedaj izvedeli, da so novembra odpisali še 10,7 odstotka vrednosti. Celotno podjetje, za katerega je Musk odštel 44 milijard dolarjev, je po teh ocenah vredno le še okoli 12 milijard dolarjev. Knjigovodska vrednost podjetja pa je po X-ovem internem vrednotenju 19 milijard dolarjev (oktober 2023). Ob tem je treba poudariti, da tudi Fidelityjeva vrednotenja ne odsevajo nujno realne vrednosti podjetja, ker ima omejene podatke o dogajanju v podjetju.

X ima težave, ker izgublja oglaševalce, ki so ključni vir prihodkov. Za to je večidel kriv kar Musk sam, ki je na platformi precej spremenil politiko objavljanja in moderiranja, pa tudi sam se pogosto oglaša neprimerno. Po neuradnih podatkih naj bi X v letu 2023 zbral okrog 2,5 milijarde dolarjev oglaševalskih prihodkov, medtem ko so jih v letih pred tem približno dvakrat več.