Telekom in Mobitel združena

Matej Huš

1. jul 2011 ob 21:08:57

Slovenskemu operaterju fiksne telefonije Telekomu Slovenije je bila danes pripojena družba Mobitel. Pripojitev je bila izglasovana na junijski skupščini Telekoma Slovenije kot del večjega prestrukturiranja Telekoma. V prihodnosti bodo namreč Telekomu priključili še dele družb Planet 9 (ki je bil združen z Najdi.si), Avtenta.si, GVO, preostanki družb pa bodo ostali hčerinska podjetja Telekoma Slovenije. Kapital družbe Telekom Slovenije se bo povečal za 200 milijonov evrov.

Od 1. januarja prihodnje leto bodo naročniki storitev dobili tudi enoten račun za storitve dosedanjega Telekoma in Mobitela. Telekom Slovenije bo po prestrukturiranju, ki naj bi v prihodnjih štirih letih prineslo 150 milijonov evrov prihranka, sestavljalo 15 sektorjev: finance, veleprodaja, kontroling, informatika, fiksno omrežje, produktno vodenje, kabelska omrežja in zagotavljanje storitev, marketing (v teh sektorjih bodo vodje iz Telekoma), prodaja, skrb za uporabnike, nabava in logistika, računovodstvo, konvergentno jedrno omrežje, kadrovske, pravne in splošne zadeve ter radijska omrežja (vodili jih bodo nekdanji mobitelovci). Z združitvijo želijo racionalizirati in optimizirati poslovne procese, doseči večjo stroškovno učinkovitost, ponuditi nove celovite rešitve in pokazati večjo usmerjenost k strankam.

Glavno vprašanje, na katerega pa vodstvo javnosti odgovora ne daje, so plače. Te so v Mobitelu v povprečju 80 evrov višje kot v Telekomu. V združenem podjetju bodo plače po uradnih informacijah temeljile na enotnem plačnem sistemu. Če se bodo ustrezno povišale plače, bo to na letni ravni stalo dva milijona evrov. Božičnice in 13. plače letos ne bo.