Evropska komisija potrdila sporazum ACTA, naslednja postaja parlamenti

Matej Huš

1. jul 2011 ob 14:29:32

Evropska komisija je potrdila sporazum ACTA, ki vzpostavlja mednarodno pravno ogrodje, ki bo omogočalo učinkovitejše preganjanje kršitev avtorskih in sorodnih pravic, še zlasti ponarejanje in internetno piratstvo. Podpisnice sporazume so ali še bodo vse države EU in Avstralija, Kanada, Japonska, Južna Koreja, Mehika, Maroko, Nova Zelandija, Singapur, Švica in ZDA. Komisija je v svojem poročilu zapisala, da ACTA ne spreminja trenutne evropske zakonodaje, saj so vsa določena v njej že vsebovana, bo pa evropskim avtorjem omogočal boljšo zaščito tudi v drugih državah.

Komisija je poslala priporočilo Evropskemu svetu ministrov, da sprejme besedilo sporazuma ACTA, kar se bo zgodilo brez težav. Da bo sporazum stopil v veljavo, ga morajo ratificirati še vse države članice v svojih nacionalnih parlamentih in Evropski parlament. Prav tod je pričakovati največ težav, saj podpora v Evropskem parlamentu niha od stranke do stranke. Sočasno bodo potekale tudi nacionalne ratifikacije, kjer se lahko pošteno zaplete, saj jih morajo uspešno izvesti prav vse države, če naj ACTA začne veljati. Zeleni so že napovedali, da bodo glasovali proti, saj da ACTA ni v skladu z evropsko zakonodajo.

Mehiški Senat je prejšnji teden sprejel priporočilo, naj predsednik sporazuma ACTA ne sprejme. Mehika je prva država, ki je zavrnila sporazum.