V pripravi enotni standard za polnilce prenosnih računalnikov

Matej Huš

24. jun 2011 ob 07:51:14

Ko je EU uspela pritisniti na proizvajalce pametnih telefonov, da bodo poenotili standarde za izdelavo polnilcev, tako da ne bomo potrebovali več za vsako znamko svojega, je bil to velik uspeh. Še večji uspeh pa bi bil isto doseči pri prenosnih računalnikih, kjer je situacija še slabša. Proizvajalcev in sestavljavcev je vedno več, polnilcev pa nič manj.

Pojavljajo se prvi poizkusi, da bo to dosegli. IEEE je osnoval delovno skupino UPAMD (Universal Power Adapter for Mobile Devices), ki si prizadeva standardizirati polnilce za vse prenosne naprave. Nanj bo mogoče priključiti katerokoli elektronsko napravo, ki potrebuje od 10 do 130 W energije: prenosne računalnike, monitorje, brizgalne tiskalnike, zunanje diske itd. Zamisel je elegantna in navdušujoča - kupili bi en polnilec, ki bi lahko zadostil potrebam vsake naprave. V končni fazi bi se izdelki lahko prodajali tudi brez priloženih novih polnilcev, kar bi znižalo njihovo ceno in zmanjšalo količino elektronskega odpada. (Po nekaterih ocenah je bilo lani prodanih dobrih 200 milijonov prenosnih naprav. Če privzamemo, da jih je bila polovica zamenjava starih, smo proč vrgli 100 milijonov polnilcev.)

Preden bo standard dokončan, bo preteklo še mnogo vode. Še težje pa bo prepričati izdelovalce vseh silnih elektronskih naprav, da bi ga začeli uporabljati. A tudi zgodba o enotnem evropskem polnilcu pametnih mobilnih telefonov se je začela z majhnimi koraki.