Philips želi s trikom izsiliti uporabo lastnih baterij v svojih slušalkah

Matej Huš

31. mar 2011 ob 10:30:23

Medtem ko si potrošniki in zakonodajalci prizadevajo za čim večjo standardizacijo delov elektronskih naprav (zadnji odmevni uspeh je skorajšnja uvedba enotnih polnilcev mobilnih telefonov v EU), bi si proizvajalci želeli ravno nasprotno. Velikost in napetosti baterij so že dlje časa standardizirane, a Philips, so ugotovili na spletni strani Hack A Day, je v svojih slušalkah uporabil trik, da bi kupce pretental v kupovanje svojih polnilnih baterij.

Slušalke delujejo s katerimikoli klasičnimi ali polnilnimi baterijami razreda AAA, čeprav piše, da naj uporabljamo zgolj Philipsove. Priložene baterije so nikelj-metal hidridne (NiMH) s kapaciteto 550 mAh in napetostjo 1,2 V, kar je v standardnih okvirih za AAA. Toda če baterije zamenjamo z baterijami drugega proizvajalca in enakih karakteristik, se čas polnjenja opazno podaljša, čas delovanja naprave pa skrajša.

Ugotovili so, da je poleg dveh priključkov za negativni in pozitivni pol baterije v ležišču še tretji priključek, ki na baterijo povezuje reverzno polarizirano diodo. Ker imajo na tem mestu samo Philipsove baterije prevodno mesto, je ta povezava sklenjena samo ob njihovi uporabi, kar vezju omogoča razlikovanje med lastnimi in drugimi baterijami. Ko so priključek kratko sklenili, so delovale tudi druge baterije enako dobro kot Philipsove.