Nastavljanje goriščne razdalje po zajemu posnetka

Matej Huš

22. jun 2011 ob 19:47:19

Podjetje Lytro je napovedalo prihajajoči fotoaparat, ki bo prinesel velik preboj pri izdelavi posnetkov. Doslej je bilo treba pred fotografiranjem poskrbeti, da je bila goriščna razdalja nastavljena primerno, sicer so bile slike zamegljene. Lytro pa razvija fotoaparat, ki omogoča nastavljanje gorišče razdalje in s tem ostrenje posnetka po tem, ko je bil posnet.

Idejo je izvršni direktor start-upa Lytro Ren Ng raziskal v svoji doktorski disertaciji na Univerzi Stanford, za katero je leta 2006 od Association for Computing Machinery dobil nagrado za najboljšo disertacijo s področja računalništva. Skrivnost se skriva v posebnem senzorju, ki ga Ng imenuje polje mikroleč (microlens array) in ki zajame precej več svetlobnih podatkov od konvencionalnih tipal. S posebno programsko opremo lahko nato iz obilice surovih podatkov izvlečemo sliko, kjer postavimo goriščno razdaljo na želeno vrednost.

Fotografi, ki so prototipe preizkusili, pravijo, da gre za revolucionarno novost, ki spreminja pravila igre. Z njo odpade nadležno fokusiranje in s tem povezana zakasnitev, medtem ko ločljivost posnetka ne trpi.

Lytro se je odločil, da tehnologije ne prodajo ali licencirajo drugim velikanom (Canon, Nikon ...), ampak razvoj, dizajn in trženje prevzamejo na svoja pleča, medtem ko bo proizvodni del oddan tajvanskim podjetjem. O ceni in dobavljivosti je še prezgodaj govoriti, pravijo pa, da bo naprava po potrošniških cenah (torej največ nekaj sto dolarjev) na voljo prek spletnih kanalov kmalu.