Adobe predstavil tehniko popravljanja zamegljenih posnetkov

Matej Huš

16. okt 2011 ob 11:28:14

Adobe je ta teden predstavil prototip funkcije, ki jo razvijajo za rešitev problema zamegljenih slik (blurred images). Te so kljub vsemu napredku fotografske tehnike še vedno eden izmed največjih problemov amaterskih fotografov. Vzroka za zameglitev sta namreč dva - nepravilno nastavljena goriščna razdalja, s čimer se je že ukvarjalo podjetje Lytro, in premikanje fotoaparata, medtem ko je zaslonka odprta. Adobe je predstavil funkcijo, ki rešuje slednji problem.

Za razliko od dosedanjih načinov ostrenja fotografij Adobov algoritem z analizo posnetka izračuna, kako se je tipalo (torej verjetno celoten fotoaparat) gibalo med zajemom slike. Zaradi gibanja uvedeno motnjo v posnetek potem algoritem odšteje in rezultat je, v teoriji, jasen in oster posnetek.

Prikaz na dogodku MAX 2011 (glej spodnji video) je Adobe izpeljal precej dramatično in z osupljivimi rezultati. Pri tem je bilo potrebno za vsako vrsto fotografijo naložiti ustrezne parametre, ki opišejo, za kakšno vrsto posnetka gre, nato pa lahko algoritem opravi svoje delo. Adobe je dejal, da bo nova tehnologija prej ali slej našla mesto v Photoshopu, a ne nujno že v naslednji verziji.