Nemškemu PS3 hekerju Grafu Chokolu grozi vsaj 6 mescev zapora

Mandi

19. jun 2011 ob 13:43:56

Sonyjeva odločitev, da z izidom sloke različice PS3 ukine podporo za poganjanje drugih operacijskih sistemov (OtherOS), je razburila takrat že precej obsežno skupnost navdušencev, ki je na strojčku poganjala Linux. Številni hekerji so se lotili natančnega seciranja konzole in se pri tem prebili že tako daleč, da je Sony začelo resno srbeti, da bodo polomili res vso zaščito in (znova) omogočili masovno piratiziranje iger - problem, ki je v izjemni meri pestil prejšnje verzije konzole in s tem Sonyjev bančni račun. Pod krinko kršitve avtorskih pravic in nezakonitega odstranjevanja tehničnih ukrepov (DRM) se je ves njihov pravni aparat spravil na bolj uspešne in izpostavljene hekerje. A medtem ko je bil Američan George Hotz (Geohot) deležen precejšnje medijske pozornosti, pravne zaščite in se je uspel vsaj izvleči s poravnavo, smo na fanta na naši strani luže skoraj pozabili. Nemškemu hekerju Alexandru Egorenkovu (aka graf_chocolo) zdaj grozi 6 mesecev zapora in visoka denarna kazen.

Egorenkov je ob začetku leta na svojem blogu in par forumih objavil rezultate svojega še nedokočanega dela (coolstuff.rar). Sony je pred okrožnim sodiščem v Hamburgu nemudoma zaprosil za začasno odredbo, s katero bi že objavljeno odstranili z neta, Egorenkovu pa prepovedali nadaljnje delo. Zaradi izjemne nujnosti, se pravi hude premoženjske škode, ki je po Sonyjevih trditvah nastajala vsak dan objave collstuffa, je sodišče 11. februarja ugodilo in izdalo začasno odredbo, brez da bi predhodno zaslišalo Egorenkova. Zagrožena odškodnina za primer, če Egorenko ne bi bil spoštoval odredbe, je bila visoka - 1 milijon € - temeljila pa je izključno na pričevanju Sonyja. Hkrati so mu na dom poslali policijo, ki je zasegla vso njegovo strojno opremo, vključno seveda s PS3.

Egorenkov se, gledano za nazaj, ni odzval najbolj modro. Predvsem si ni poiskal takojšnje pravne pomoči in izpodbijal odredbe, evropske nevladne organizacije in univerze pa mu za razliko od Hotzevega primera niso stopile v bran. Vso že objavljeno kodo je tudi pustil na mestu. Sony mu je 24.2. poslal še en dopis, v katerem so ga ponovno poprosili, naj spoštuje odredbo sodišča, sicer ga čaka že omenjena kazen. Egorenkov, še vedno besen zaradi zasega opreme, jim je v odgovor zabrusil, da bo nadaljeval delo, ker zanj življenje brez hekanja nima smisla; ustavili pa bi ga lahko le tako, da bi ga ubili. ("If you want me to stop then you should just kill me because i cannot live without programming, HV and Linux kernel hacking. You know who am i and where i live, so come and get me!!!”). S tem je neposredno kršil določila začasne odredbe.

Sony je v začetku marca sodišču predlagal, da naj Egorenkovu naloži plačilo kazni. Heker je končno sprevidel, da gre tokrat zares, zato je sporne vsebine okoli 10. marca umaknil. Hkrati je zaprosil za donacije za pravne stroške in v dveh dneh skoraj 10.000 evrov. Podrobnosti nam niso znane, vendar obramba očitno ni bila uspešna, saj je sodišče 6. aprila odločilo, da mora plačati 250.000€ odškodnine, 100.000€ kazni ter vse sodne stroške. V kolikor znesek ne bo poravnan, ga čaka zapor 6 mesecev, kar se lahko raztegne do 2 leti v primeru dodatnih kršitev.

O nadaljnjem poteku zgodbe nismo uspeli dobiti podatkov, je pa Egorenkov v komentaru na svojem blogu včeraj sporočil, da "mu je zmanjkalo denarja in bo zato verjetno moral v zapor". Dodal je še, da se zapora ne boji in da bo po vrnitvi na prostost zagotovo nadaljeval svoje delo.