Geohot šel na spring break, Sony mu očita pobeg in uničevanje dokazov

N/A

25. mar 2011 ob 15:51:53

Sony nadaljuje s civilno tožbo proti Georgu Hotzu zaradi objave ključev za podpisovanje PS3 programja na njegovem blogu. Hotz naj bi bil trenutno na dopustu pri prijatelju nekje v Južni Ameriki, kar Sony razume kot "poskus pobega", zaradi česar so že izrazili svojo "veliko zaskrbljenost". Heker naj bi namreč iz svojih računalnikov pobral diskovni kontroler, kar naj bi otežilo forenzično analizo diskov. Hkrati so se razširile govorice, da je potovanje plačal iz donacij za njegove pravne stroške.

Hotz se je nedavno oglasil in pojasnil, da je zgolj na že dolgo načrtovanem dopustu (spring break), plačenem v celoti s lastnim denarjem, ter da se vsekakor namerava vrniti v ZDA, obenem pa je v stalnem kontaktu s svojimi odvetniki in aktivno sodeluje v postopku. Očitki o uničevanju dokazov so se izkazali kot neutemeljeni, saj je diskovni kontroler poceni in ločene komponenta in Hotz ni nikakor poškodoval diska samega (čemur je pritrdilo tudi sodišče). Njegovi odvetniki so istočasno izpostavili, da Sony z skopimi in pomankljivimi izjavami načrtno širi neresnice.

Na bolj resni fronti velja povedati, da je Sony že skoraj uspel s preselitvijo tožbe pred sodišče v San Franciscu, ki naj bi bilo bistveno bolj ugodno tehnološkim podjetjem kot Hotzev domači okraj v New Jerseyu (načeloma se tožbo vloži pred sodiščem, na območju katerega ima toženec stalno prebivališče, če dogovor ali druge navezne okoliščine ne utemeljujejo drugače). Uspeli so pridobiti dokaze, da je januarja objavljene ključe na Hotzovem blogu videlo čez 5000 prebivalcev Kalifornije, kar naj bi po sodni praksi zadostovalo. Še huje za Hotza naj bi bilo očitki, da dejansko ima uporabniški račun pri Playstation Networku (PSN), kar je doslej vztrajno zanikal. Posledica te ugotvitve niso trivialne, kajti pogoj za omenjeni račun je sprejem Sony-jevih pogojev (EULA), ki pa prepovedujejo vsakršni reverzni inženiring. Sony naj bi ga dobil tako, da je preveril serijske številke vseh štirih PS3, ki jih Hotz poseduje, in za eno od njih ugotivil, da je bila kupljena streljaj od njegovega doma, isti večer pa naj bi na tej konzoli nekdo ustvaril uporabniški račun "blickmanic", in to z IP-ja v Hotzevem domačem kraju. Kasneje naj bi se taisti vzdevek pojavil v več online diskusijah na temo odklepanja mobilnih telefonov, po čemer je Hotz sicer tudi znan. Omenjena dejstva, če jih bo sodišče - katerokoli že - štelo kot dokazana, bi lahko vodila v razširitev tožbe in potencialno višjo odškodnino.

Sony torej ne misli odnehati; ne glede na to, koliko negativne publicitete mu bo primer prinesel. Uporabniško poseganje v drobovje konzole jih očitno zelo (finančno) moti, žal pa ne dovolj, da bi konzolo bili že na prvem mestu pripravili tako, da posegi Hotza in skupine fail0verflow ne bi bili možni. Taka je mantra za tehničnimi ukrepi.