Amazon preiskuje informacije o skorumpiranih delavcih

Dare Hriberšek

17. sep 2018 ob 22:11:18

Wall Street Journal je objavil (članek je plačljiv, alternativni vir) pričevanja o zaposlenih v Amazonu, ki so prek posrednikov domnevno sprejemali nedovoljena plačila za najrazličnejše usluge. Od brisanja negativnih ocen, do ponovnega vzpostavljanja prej blokiranih uporabniških računov. Za taka ravnanja so zahtevali med 80 in 2000 ameriškimi dolarjev, praksa pa naj bi se še posebej razpasla na Kitajskem.

Predstavniki Amazona so za medije povedali, da imajo ničelno toleranco do takih dejanj in da so nemudoma sprožili notranjo preiskavo, menda že v mesecu maju, ko so prvikrat izvedeli za čudne prakse zaposlenih. Obenem so začeli tudi ostro akcijo proti prodajalcem, ki so se posluževali teh storitev. Slednje lahko doleti brisanje prodajalskega računa in doslej zbranih opisnih ocen, v hujših primerih pa tudi zaplemba prisluženega denarja in ovadba organom pregona.

Približno polovica stvari, ki se danes prodajajo v Amazonovi spletni prodajalni, se namreč prodaja prek tretjih oseb, te pa so zelo motivirane, da svojemu izdelku v tekmi z Amazonovimi zagotovijo boljše številčne in opisne ocene, s tem pa tudi višje mesto pri prikazanih rezultatih iskanja.