Internet Archive zbira fizične izvode digitaliziranih knjig

Matej Huš

15. jun 2011 ob 07:46:35

Skrbniki spletne strani Internet Archive, kamor se radi obračamo, iščoč stare verzije spletnih strani, so najavili ambiciozen projekt arhiviranja vseh digitalnih knjig, ki jih imajo v digitalnih arhivih, še v tiskani verziji. Seveda ne bodo tiskali digitalnih verzij, ampak bodo poizkusili zbrati čim več fizičnih originalov, iz katerih so izvedene digitalizacije. Kot cilj so si zadali zbrati 10 milijonov knjig, kar je nekako desetina vseh ocenjenih izdanih naslovov na svetu.

Pravijo, da digitalno skladiščenje še ni zadovoljivo rešeno, da bi ga mogli izbrati kot edino zveličavno. Potrebujemo tudi fizične artefakte, ki jih lahko v prihodnosti po potrebi digitaliziramo v večji kakovosti, uporabimo kot verodostojen original pri dvomih o avtentičnosti digitalnega gradiva in ki niso občutljivi na CRC-napake bitov.

V ta namen bodo skrbno katalogizirali vse zbrane knjige, da bodo lahko vselej enostavno poiskali k posamezni digitalni kopiji pripadajočo fizično knjigo. Shranili jih bodo okrog 40 v eno škatlo, katerih bo 24 naloženih na eno paleto. Te bodo shranjene v prilagojenih 40 čevljev dolgih kontejnerjih, v katerih bo med 10 in 15 °C in 30-odstotna relativna vlažnost. S tem bodo upočasnili razpadanje knjig (kisel papir in tisk pač opravita svoje), hkrati pa bo skladovnica zaščitena pred ognjem, poplavo, teroristi in glodavci, obljubljajo.

Je to nezaupnica digitalnim pomnilniškim medijem?