Ministrstvo za pravosodje: Komu boste verjeli? Nam ali svojim lažnivim očem?

Primoz Bratanic

14. jun 2011 ob 10:38:28

Ministrstvo za pravosodje se je odzvalo na včerajšnjo kritiko predloga spremembe ZKP s strani Informacijske pooblaščenke.

Trdijo namreč:

Današnji kritičen odziv informacijske pooblaščenke, se nanaša namreč na besedilo, ki ga v predlogu zakona ni več, saj je bilo to besedilo prav na podlagi usklajevanja z informacijsko pooblaščenko in ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo črtano.

Edina sprememba, ki jo vsebuje izpostavljeni 149.b člen Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku je v tem, da je v členu dodana beseda "oprema", kar pomeni drugo vsebino in se vedno nanaša na konkretiziranega možnega osumljenca.

V nobenem primeru torej ni mogoče, da bi se zbirali podatki o nedoločenem krogu uporabnikov elektronskih komunikacij, kar je jasno razvidno iz prvega odstavka istega člena, pa tudi iz obrazložitve tega člena.

Kako se to sporočilo ujema z njihovo lastno obrazložitvijo spremembe, pa presodite sami:


Sprememba drugega odstavka je predlagana zaradi različnih tolmačenj te določbe v praksi o tem, kaj spada med elektronsko komunikacijsko sredstvo ( konkretno, ali je to tudi bazna postaja). Ker je tolmačenje operaterjev različno, je predlagana dopolnitev, ki predvideva izpis prometa za konkretno komunikacijsko sredstvo kot tudi za konkretno komunikacijsko opremo.

Išče se najboljši scenarij, ki pojasni, kako se iz podatkov, ki omogočajo identifikacijo [...] opreme za elektronski komunikacijski promet (konkretno bazne postaje), utemeljitev razlogov, časovno obdobje, za katerega se podatki zahtevajo, ter ostale pomembne okoliščine, ki narekujejo uporabo ukrepa, definira konkretiziranega možnega osumljenca .

Dodatek: Na objavo Ministrstva za pravosodje se je že odzvala Informacijska pooblaščenka, ki je ministrstvo (upravičeno, op. ur.) obtožila sprenevedanja.