IBM praznuje 100 let

Matej Huš

16. jun 2011 ob 10:49:11

Običajno omenjamo številke 10, 20 ali tam nekje do 50, ko pišemo o okroglih obletnicah igralcev na trgu računalnikov. Toda IBM ni običajno podjetje, zato ni presenetljivo, da praznuje 100. obletnico obstoja. Štiri podjetja - Tabulating Machine Company, International Time Recording Company, Computing Scale Corporation in Bundy Manufacturing Company - so se 16. junija 1911 združila v novo podjetje z imenom CTR (Computing Tabulating Recording Company), ki je odtlej pa do danes nepretrgano poslovalo. Vmes so se še leta 1924 preimenovali v International Business Machines in pod tem imenom ali pa akronimom IBM jih poznamo še danes.

Predhodniki IBM-a so poslovali že od 80. letih 19. stoletja, saj so se šele pozneje povezali v CTR (IBM). Ta je v prvih letih svojega življenja izdeloval in prodajal marsikaj: od tehtnic in ur do rezalnikov sira in seveda luknjanih kartic. Te so se v žargonu imenovale kar IBM-kartice. Kasneje se je IBM skoraj izključno posvetil razvoju luknjastih kartic in naprav za njihove branje (tabulatorjev). Njihova uporaba je recimo bistveno pospešila in olajšala popis prebivalstva v ZDA.

Luknjaste kartice so z nami ostale do 70. let preteklega stoletja, IBM pa ni zaspal na lovorikah, ampak je ves čas pridno delal v razvoju. Razvil je programski jezik FORTRAN (ki je pred kratkim praznoval 50-letnico), enega prvih osebnih računalnikov IBM 5150 PC (leta 1981), vmes so sodelovali z NASO pri vesoljski misijah, in letos predstavili zmagovalca Jeopardyja Watsona (ki se imenuje po predsedniku IBM-a Thomasu Watsonu, ki je v podjetje prišel leta 1914 in tlakoval pot k uspehu za IBM. Njegova osebna mantra je bila beseda THINK (Razmišljaj), ki je bila dolga leta IBM-ov slogan), če jih omenimo le nekaj. Res je, da so imeli tudi zgrešene poteze, kot je bil prepozen vstop na strežniški trg, a pozitivnih je bilo več negativnih.

IBM je turbulentno stoletje preživel v dobri kondiciji, čeprav so imeli v 80. letih kar precej težav z držanjem glave nad vodo. Danes je podjetje po meritvah revije Fortune 18. največje podjetje v ZDA in 7. najbolj dobičkonosno. Zaposlenih imajo več kot 400.000 ljudi po celem svetu, lanski prihodki so znašali 100 milijard dolarjev, čisti dobiček pa skoraj 15 milijard dolarjev. Zdi se, da bo IBM ostal z nami še lep čas. In če imate čas, si poglejte spodnja filma o zgodovini Velikega modrega.