Google prevzema AdMeld

Matej Huš

10. jun 2011 ob 10:25:10

Google je tik pred prevzemom podjetja AdMeld, ki se ukvarja s posredovanjem oglasov končnim naročnikom. Podjetja najamejo AdMeld, ta pa poišče najugodnejša in najbolj smiselna omrežja za oglaševanje njihovih ponudb, najcenejše pakete in podobno. Gre za eno redkih niš v oglaševanju, kjer Google svojega izdelka še nima, zato kupujejo AdMeld. Leta 2009 je Google kupil Teracent, ki sproti prilagaja prikazane oglase, lani so kupili Invite Media, ki omogoča kupovanje oglasov v realnem času, in ponovno zagnali DoubleClick, ki založnikom omogoča enostavno prodajo oglasnega prostora. Z AdMeldom zaokrožujejo svojo ponudbo, saj ponuja pristop z nasprotne perspektive - kupovanje oglasnega prostora.

Zanj bodo odšteli 400 milijonov dolarjev, kar je pritegnilo tudi pozornost varuhov konkurence. Protimonopolni regulatorji morajo pred zaključkom preveriti kupčijo, saj Google pod svojo streho zbira celoten ekosistem oglaševanja na internetu.

AdMeld je bil ustanovljen leta 2007. Michael Barrett, ki je bil pred tem finančni direktor v Fox Interactive Media (danes znan kot News Corp), je zbral 30 milijonov dolarjev investicij, sedaj pa stran prodaja za 13-krat toliko. Lastnik News Corp Rupert Murdoch je Barretta odpustil zaradi objektivne odgovornosti za slabe poslovne rezutate.