Izšel Google Chrome 12

Mandi

8. jun 2011 ob 19:01:10

Od izida enajstke je minil le dober mesec, pa že imamo naslednjo stabilno različico brskalnika Google Chrome. Dvanajstka prinaša spremembe pri varnosti, zasebnosti in grafiki, vendar, kot je zdaj že v navadi, nič večjega.

Za uporabnike bodo nemara najbolj zanimive razširitve tehnologije Safe Browsing, ko po novem prikaže opozorilo tudi pred začetkom prenosa sumljive datoteke (do zdaj je to delovalo le pred obiskom nevarnih spletnih strani). Pri tem so bili precej previdni, da na svojih strežnikih ne bi beležili naslova obiskane strani ali osebnih podatkov uporabnika.

Dalje, zakrpanih je 15 novih varnostnih lukenj, od tega 5 "visoko tveganih", zanje pa so v okviru programa Chromium Security Reward Programme tokrat odšteli blizu 10 tisoč dolarjev (za 11-ko je šlo ~16.500 dolarjev). Najpomembnejšo napako je prijavil že skoraj hišni heker Sergej Glazunov, in sicer je šlo za pomanjkljivost v javascript stroju V8, ki je v omogočala zaobitje same origin omejitve.

Dodali so tudi že obljubljeno čiščenje Flash piškotkov kar iz brskalnika, kar je bilo do sedaj mogoče le preko posebne Adobejeve spletne strani. Te piškotke, kot se popularno reče lokalnim objektom (local shared objects), lahko ustvari vsak flash filmček. Privzeta omejitev velikosti je 100KB (kar je veliko - omejitev za http piškotke je 4KB), filmček pa lahko preko standardnega flash dialoga zaprosi tudi za več. Najdete jih v imeniku %AppData%\Adobe\Flash Player\AssetCache\ (Windows). V želji, da jih bo mogoče brisati čez isti vmesnik kot vse ostalo (zgodovino, http piškotke, shranjena gesla, ..), so Google, Mozilla in Adobe skupaj razvili poseben API "NPAPI ClearSiteData". Chrome ga zdaj tudi podpira.

Od bolj vidnih sprememb sta tu za zaganjanje chrome aplikacij kar iz naslovne vrstice, ter strojno pospešeni 3D učinki za CSS. Uporabniki Viste ali OS X 10.6 jih lahko po nadgradnji potestirate na posebej pripravljeni demo strani.

Naslednja različica, Chrome 13, se bo s tem preselila iz developer v beta kanal, ubijalski tempo izdaje novih različic je v trening šprinta prisilil tudi konkurenco. Mozilla, ki je marca predstavila Firefox 4, misli petko ponuditi še ta mesec, alfa različica šestke pa že na voljo v razvojnem "Aurora" kanalu. Celo Microsoft, ki je IE 9 pripravljal dobri dve leti, je bil primoran predogledno različico IE 10 izdati le štiri tedne po predstavitvi 9ke. Za uporabnike, zlasti v podjetjih in državni upravi, to predstavlja precejšnje breme - starejše različice kmalu ostanejo brez varnostnih posodobitev, spletne strani pa jim odrečejo podporo. Google bo tako s 1. avgustom nehal podpirati Firefox 3.5 in IE 7 za storitve Google Apps, Docs in Site. Podprti bosta le še zadnji dve različici, kar bo do začetka jeseni pomenilo Chrome 13 in 14 ter Firefox 5 in 6. Spomladi predstavljeni Firefox 4, ki so ga marsikje počastili z zabavo ob izidu, bo že umaknjen na smetišče zgodovine, tako kot v tej novici opisan Chrome 12.