Prispel je Chrome 11 - nova ikona za vse

Primož Resman

28. apr 2011 ob 07:24:40

Z različico Chrome 11 v razvijalski veji je Google pred približno tremi meseci predstavil novo ikono brskalnika, ki je po izgledu sledila projektu Chromium, na katerem je Chrome osnovan. Pred približno 6 tedni je s prehodom na Chrome 11 enako ikono dobila še beta veja, zdaj pa se je enako zgodilo s stabilno izdajo, ki so jo pri Googlu s Chrome 10 nadgradili na Chrome 11. Vsi uporabniki naj bi zdaj tako že imeli novo ikono.

A pomembnejše od nove ikone je, da so pri Googlu zakrpali obilico hroščev. S Chrome 11.0.696.57 so namreč izplačali rekordno vrednost 16.500 ameriških dolarjev (za vsak odkrit hrošč oz. varnostno luknjo Google najditelja nadgradi, višina nagrade je odvisna od resnosti najdbe), ki je šla najditeljem nekaterih izmed 25 novih napak. Podrobnosti nekaterih izmed lukenj še ne bodo objavili, vsaj dokler ne bo na najnovejšo različico nadgrajena večina uporabnikov, ki tako ne bo v nevarnosti pred zlikovci.

Med večje novosti lahko štejemo še pridobitev, razkrito že v razvojni in beta različici - možnost vnosa besedila z govorom. To zaenkrat pri Googlu podpirajo na strani Google Translate. Z izdajo 13. različice iz razvojne veje in z njenim prehodom do stabilne veje se nam obeta še ena varnostna pridobitev, čiščenje piškotkov Flasha kar iz brskalnika. Adobe sicer že dolgo podpira odstranjevanje lokalnih datotek (Local Shared Objects) oz. piškotkov, a je to potrebno izvesti prek Adobove strani. Skupaj z Adobom sta tako Google kot Mozilla razvila poseben API, NPAPI ClearSiteData, ki ga Flash 10.3 in najnovejši Chrome že podpirata, z njim pa je te lokalne datoteke mogoče odstraniti kar iz Chromovih nastavitvenih strani. Enako funkcionalnost lahko verjetno kmalu pričakujemo tudi v Firefoxu.