Izšel LibreOffice 3.4.0

Matej Huš

8. jun 2011 ob 09:55:57

Včeraj je izšla nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa LibreOffice. Čeprav je Oracle spustil vajeti s sestrskega projekta OpenOffice, se verziji nista poenotili, saj je OpenOffice šel na Apache Software Foundation. Medtem pa razvijalci LibreOffice delajo s polno paro in pred nami je verzija 3.4.0, katere predogledno verzijo smo videli prejšnji teden.

Novosti ostajajo enake kot v predogledni verziji, torej bistveno hitrejši Calc (preglednična aplikacija), ki sedaj bolje uvaža Excelove dokumente. Poleg tega ima Calc izboljšano okno za premik in kopiranje vsebine, podporo za avtomatsko filtriranje listov, izboljšano upravljanje z zunanjimi referencami itn. Writer lepše izrisuje gradiente, tabele in sence v poljubnih barvah, dodana je izboljšana podpora za mednarodne pisave. V Impress/Draw je popravljen izvoz v HTML, medtem ko je DataPilot dobil neomejeno število stolpcev in vrstic.

Skupne spremembe so podpora za grafični vmesnik Unity, predogled pisave pri izboru tudi v nelatiničnih črkah, popravljeni samopopravki (ki ne pišejo več http z veliko), pametnejše iskanje, ki je bolj podobno Firefoxovemu, večbarvni grafi itd.

LibreOffice 3.4.0 naj bi na Linuxu tekel bistveno hitreje, saj je program vsled odstranitve nepotrebnih delov kode vitkejši; nekoliko manjši je tudi na Windows. Dodanih je cel kup eksotičnih jezikov, za nas pa bo najpomembnejša posodobitev nemščine z novim tezavrom, slovarji in pravili za deljenje besed.

Brezplačen prenos je mogoč z domače strani.