LibreOffice 3.4.0. predogledna različica na voljo

Mandi

3. jun 2011 ob 21:39:26

Le dober dan po objavi Oraclove odločitve, da kodo projekta OpenOffice dajo v varovanje Apache projektu in ne njim, je Document Foundation predstavil predogledno različico LibreOffice 3.4.0. Gre za njihovo drugo večjo izdajo, za zdaj namenjeno predvsem testerjem in drugim entuziastom (early adopters), ki bi radi videli, kako napreduje delo. Za poslovne uporabnike bo poskrbljeno s kasnejšo izdajo.

Na različici je dela skupaj 120 razvijalcev, ključne spremembe pa so prenovljen uporabniški vmesnik Writerja, Calca in ostalih komponent (glej sliko), boljša podpora za mednarodne pisave, podrobnejši izris črk s subpixelingom (po vzoru ClearType) in grafično knjižnico Cairo ter podpora za GTK teme. Pohitrili so zagon pod Linuxom, delovanje preglednice Calc ter pomembno zmanjšali velikost inštalacije za Okna. Odpravili so tudi nadležen memory leak z linux knjižnico fontconfig ter hrošč pri prikazu Unicode znakov čez Win32 API.

Izvozne filtre za zapis ODF so prepisali iz Jave v C++ in jih s tem močno pohitrili.

Writer (urejevalnik besedil) je dobil predvsem kozmetične popravke pri izrisu gradientov, senc ter tabel, marsikdo pa bo vesel možnosti oštevilčenja z rimskimi števkami.

Calc (preglednica) je na splošno precej pohitren, modul za delo s pivot tabelami pa zdaj podpira neomejeno število polj in razponov vrednosti, česar bodo veseli predvsem poslovni uporabniki pri izračunavanju statistik. Slednjim je namenjena tudi podpora za OLE vključnike ob uvozu Excell preglednic, seveda pa deluje le v okolju MS Windows.

Impress (predstavitve) ima izboljšan izvoz v HTML.

Pregled sprememb v slikovni obliki je na voljo na strani fundacije. Zainteresirani uporabniki si lahko tri pika štirico namestijo ob boku starejše LibreOffice 3.3.

Res škoda, da ni prišlo do poenotenja z OpenOffice.